Αισιόδοξες οι προοπτικές για τα LNG carriers – Ηγετική η θέση των...

Αισιόδοξες οι προοπτικές για τα LNG carriers – Ηγετική η θέση των Ελλήνων

513
Αισιόδοξες οι προοπτικές για τα LNG carriers – Ηγετική η θέση των Ελλήνων

Τις προοπτικές της αγοράς των LNG carriers εν μέσω συθέμελων αλλαγών στο ενεργειακό μείγμα και στις περιβαλλοντικές πολιτικές των κρατών αναλύει ο κ. George Delaney, Cargo Analyst της VesselsValue.

Όπως σημειώνει, ενώ αγωγοί χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά LNG σε πολλές χώρες, τα πλοία μεταφοράς κερδίζουν συνεχώς έδαφος εν μέσω προσπαθειών για μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Για το 2021, Αυστραλία, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή αποτέλεσαν τους κορυφαίους εξαγωγείς προς την Ασία.

Τα LNG carriers, όπως άλλωστε και η ζήτηση για εμπόρευμα, ακολουθούν μια εποχική τάση, κατά την οποία τα υψηλότερα κέρδη συμπίπτουν με τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες καθιστούν αναγκαία τη θέρμανση των νοικοκυριών και συνεπώς τη χρήση του LNG. Όπως αναφέρει ο κ. Delaney, η πανδημία δεν έχει σοβαρή επίδραση στα πλοία μεταφοράς LNG, δεδομένου ότι η ζήτηση για θέρμανση ήταν σταθερή, με τον χειμώνα του 2020/2021 να είναι από τους σφοδρότερους.

Σε ό,τι αφορά τη ναυλαγορά, οι συμμετέχοντες στην αγορά των LNGC μπορούν να χαμογελούν, καθώς μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου οι spot ναύλoι για τη διαδρομή BLNG1 (Αυστραλία-Ιαπωνία) κατέγραψαν αύξηση 84%.

Η αύξηση των ναύλων ώθησε προς τα επάνω και τις αξίες των συγκεκριμένων πλοίων, σύμφωνα με τον αναλυτή της VesselsValue. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, η αξία ενός LNGC πέντε ετών ήταν $131,31 εκατ. το 2020 και αυξήθηκε κατά 16,3%, στα $152,74 εκατ., το 2021.

1

Οι συγκεκριμένες αυξήσεις σε ναύλους και αξίες καταγράφονται εν μέσω συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης. Ένας συνδυασμός μείωσης της παραγωγής, μείωσης των αποθεμάτων στην Ευρώπη και απουσίας αξιόπιστων εναλλακτικών ενεργειακών πηγών έχει οδηγήσει στα ύψη την τιμή του LNG. Η απροθυμία της Γερμανίας να εγκρίνει τον αγωγό Nord Stream 2 επέφερε περαιτέρω αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η γεωγραφική κατανομή των ιδιοκτητών LNGCs

Τα δεδομένα της VesselsValue ήρθαν να επιβεβαιώσουν τη σημαντική παρουσία των Ελλήνων πλοιοκτητών στη συγκεκριμένη αγορά. Σύμφωνα με το γράφημα που ακολουθεί, Έλληνες και Ιάπωνες βρίσκονται στην κορυφή τόσο σε αριθμό πλοίων υπό διαχείριση όσο και σε αξία. Ειδικότερα, στο νερό υπάρχουν 142 LNGCs ιαπωνικών συμφερόντων έναντι 115 ελληνόκτητων. Ωστόσο, η αξία του ελληνόκτητου στόλου αγγίζει τα $19,8 δισ., ενώ η αντίστοιχη αξία των πλοίων ιαπωνικής διαχείρισης ανέρχεται σε $18,4 δισ.

2

 

Διαλύσεις και νεότευκτα

Κατά τον κ. Delaney, οι προοπτικές είναι θετικές για την ανάπτυξη του στόλου των LNGCs. Άλλωστε, το orderbook έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια: από οκτώ παραγγελίες νεότευκτων το 2016 σε 73 μέχρι στιγμής το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue. Οι αυξημένες παραγγελίες και οι εκτιμήσεις για παραδόσεις 172 πλοίων τα επόμενα τέσσερα έτη, σε συνδυασμό με τις λίγες διαλύσεις που καταγράφονται κάθε χρόνο από το 2015, υποδεικνύουν ότι ο στόλος θα καταγράψει σημαντική αύξηση ενόψει.

3

Αντί συμπεράσματος

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες πυροδοτούν μια αύξηση του στόλου των LNG carriers αλλά και των πλοίων που θα αξιοποιούν ως καύσιμο το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Το γεγονός ότι το LNG βρίσκεται σε αφθονία και σε σχετικά μικρό κόστος, ενώ υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές που υποστηρίζουν τη ναυτιλιακή χρήση, το καθιστά την κορυφαία επιλογή ναυτιλιακού καυσίμου. Ωστόσο, εντός της ναυτιλιακής κοινότητας διίστανται οι απόψεις για το κατά πόσο μπορεί να κυριαρχήσει τα επόμενα έτη ή απλώς θα αποτελέσει ένα καύσιμο-γέφυρα για την υιοθέτηση άλλων εναλλακτικών καυσίμων. Σε κάθε περίπτωση, βραχυπρόθεσμα, το LNG θα συνιστά σημαντική πηγή ενέργειας για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των οικονομιών και η αυξημένη ζήτησή του θα ευνοήσει τη ναυλαγορά και τους συμμετέχοντες σε αυτήν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.