Πρώτη προμήθεια αμερικανικού LNG στον κινεζικό κολοσσό CNOOC

Πρώτη προμήθεια αμερικανικού LNG στον κινεζικό κολοσσό CNOOC

100
Πρώτη προμήθεια αμερικανικού LNG στον κινεζικό κολοσσό CNOOC

Την εικοσαετή συμφωνία της με την CNOOC ανακοίνωσε την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου η Venture Global LNG. Η εν λόγω συμφωνία αφορά την πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Venture Global LNG στην CNOOC και συνιστά την πρώτη συμφωνία προμήθειας LNG αμερικανικής προέλευσης στην κινεζική CNOOC.

Ειδικότερα, βάσει της συμφωνίας, η Venture Global LNG θα προμηθεύει την CNOOC με 2 εκατ. τόνους LNG ετησίως (free on board) από τις εγκαταστάσεις της στη Λουιζιάνα. Την ίδια ώρα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG της ασιατικής χώρας θα αγοράζει επιπλέον 1,5 εκατ. τόνους LNG από δεύτερες εγκαταστάσεις της Venture Global LNG, για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Σε σχετική δήλωσή του, ο CEO της Venture Global LNG υπογράμμισε πως η Κίνα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο επί των θεσπισμένων παγκόσμιων κλιματικών στόχων και εμφανίστηκε ικανοποιημένος που η Venture Global LNG δύναται να στηρίξει τις προσπάθειες του Πεκίνου για χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος της CNOOC Gas&Power, επισημαίνοντας πως η συμφωνία θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κίνας. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η CNOOC είναι αφοσιωμένη στην επίτευξη του στόχου μιας ανθρακικά ουδέτερης Κίνας έως το 2060.

Τέλος, το LNG θεωρείται από πολλούς αναλυτές και κύκλους της αγοράς ένα εκ των σημαντικότερων καυσίμων τα επόμενα έτη, καθώς η παγκόσμια οικονομία καταβάλλει προσπάθειες μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος της. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως για πολλούς το LNG μπορεί μονάχα να αποτελέσει μεταβατικό καύσιμο, μέχρι να είναι εμπορικά διαθέσιμα μη ορυκτά καύσιμα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.