«Πρασινίζουν» τα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια

«Πρασινίζουν» τα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια

118
«Πρασινίζουν» τα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια

Τις εξελίξεις επί της ευθυγράμμισης των ναυτιλιακών χαρτοφυλακίων με τους κλιματικούς στόχους σκιαγραφεί η ετήσια έκθεση των Poseidon Principles. Συγκεκριμένα, βάσει του «Poseidon Principles Annual Disclosure Report 2021», από τα 23 συμβαλλόμενα μέρη (έως το τέλος του 2020) και κατ’ επέκταση από τα 23 ναυτιλιακά χαρτοφυλάκιά τους, τα έντεκα (ποσοστό 47,8%) είναι ευθυγραμμισμένα με τους στόχους απανθρακοποίησης που έχει θέσει ο IMO. Σημειώνεται πως το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί σε μόλις 20%.

Επιπλέον, οκτώ από τις 23 τράπεζες παρουσίασαν τα δεδομένα τους για πρώτη φορά το 2021. Η αξιολόγηση για κάθε συμβαλλόμενο μέρος περιλαμβάνει τη σύγκριση δεδομένων για τις εκπομπές των δανειοληπτών τους σε σχέση με τους στόχους εκπομπών που έχουν τεθεί.

Παράλληλα, ο Paul Taylor, αντιπρόεδρος της Poseidon Principles Association, δήλωσε πως η συνολική απόδοση των συμβαλλόμενων μερών επηρεάστηκε σημαντικά από αλλαγές που έλαβαν χώρα επί της αξιολόγησης και από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19. Το γεγονός πως δεν υπάρχει ευθυγράμμιση για κάποια μέλη δεν συνεπάγεται πως δεν έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος από κοινού.

Σημειώνεται πως, με την προσθήκη νέων τραπεζών εντός του 2021, τα Poseidon Principles πλέον αριθμούν 29 συμβαλλόμενα μέρη.

Μπορείτε να βρείτε την έκθεση εδώ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.