Ένα πλαίσιο-ορόσημο για μια πράσινη ναυτιλία

Ένα πλαίσιο-ορόσημο για μια πράσινη ναυτιλία

80
Ένα πλαίσιο-ορόσημο για μια πράσινη ναυτιλία

Στο πλαίσιο του Maritime Technologies Forum (MTF), συνεδρίου για τη ναυτική τεχνολογία που διεξήχθη στο Λονδίνο στις 29 Νοεμβρίου 2021 παρουσιάστηκε ένα πλαίσιο-ορόσημο για την αξιολόγηση των τεχνολογιών απανθρακοποίησης της ναυτιλίας. Το πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκε ώστε να βοηθήσει τα υψηλόβαθμα στελέχη της ναυτιλίας να αξιολογήσουν σε βάθος και να συγκρίνουν τεχνολογίες που θα συνδράμουν στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και στη ναυπήγηση πλοίων μηδενικών ρύπων. Στην παρούσα φάση αναλύονται τα πεδία αξιολόγησης των νέων τεχνολογιών, ενώ σε δευτερεύοντα χρόνο θα συγκεκριμενοποιηθούν τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης.

Το πλαίσιο περιλαμβάνει γενικότερες πτυχές βιωσιμότητας στη ναυτιλία και δεν περιορίζεται μόνο σε εναλλακτικά καύσιμα, αλλά σε οποιονδήποτε παράγοντα μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό το σκοπό. Αναγνωρίζει ότι η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας δεν πρέπει να έχει αντίκτυπο σε άλλα πεδία όπως η ασφάλεια των ναυτικών. Επίσης συμπεριλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση του κύκλου ζωής των καινοτόμων τεχνολογιών ώστε να διασφαλιστεί ότι τα διάφορα στάδια των νέων τεχνολογιών δε θα δημιουργήσουν νέα σύνθετα προβλήματα.

Εκπρόσωπος του Maritime Technologies Forum ανέφερε ότι το νέο πλαίσιο είναι μόνο η αρχή των προσπαθειών του φόρουμ να συνεισφέρει σε μια βιώσιμη ναυτιλία. Προτεραιότητες αποτελούν η αξιολόγηση των τεχνολογιών, οι μεθοδολογίες και τα ακριβή κριτήρια αξιολόγησης. Ιδρυτικά μέλη και υποστηρικτές του MTF αποτελούν σημαντικές εταιρείες, νηολόγια και νηογνώμονες όπως ο DNV, ο ABS, ο Lloyd’s Register. Στόχος του συνεδρίου είναι η ολιστική έρευνα και η παροχή συμβουλών για νέες τεχνολογίες που θα δημιουργήσουν αξία για τον κλάδο της ναυτιλίας.

Φωτό: Wallace Woon/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.