Nαυτιλιακά καύσιμα: Το debate συνεχίζεται

Nαυτιλιακά καύσιμα: Το debate συνεχίζεται

133
Nαυτιλιακά καύσιμα: Το debate συνεχίζεται

Νέο white paper σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας δημοσίευσε ο πετρελαϊκός κολοσσός TotalEnergies. Βάσει του οδηγού της TotalEnergies, πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση θα διαδραματίσει το LNG. Συγκεκριμένα, η αγορά καυσίμου LNG δύναται να φτάσει τους 10 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2025 και να καταλαμβάνει το 10% της συνολικής αγοράς καυσίμων έως το 2030.

Ειδικότερα, βάσει του πετρελαϊκού κολοσσού, υπάρχει πληθώρα λόγων που θα αναδείξουν το LNG ως πρωταγωνιστή τα επόμενη έτη. Καταρχάς, προσφέρει άμεσα περιβαλλοντικά οφέλη μέσω της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας. Την ίδια ώρα, έχει ευρεία εμπορική χρήση γεγονός που καθιστά την χρήση του ευκολότερη και οικονομικά βιωσιμότερη. Μάλιστα, ήδη σημειώνεται αύξηση της διάθεσής του σε σημαντικούς λιμένες τροφοδοσίας πλοίων με καύσιμα, με τις εκτιμήσεις της Clarksons να κάνουν λόγο για 170 λιμάνια με υποδομές τροφοδοσίας πλοίων κατανάλωσης LNG έως το 2022.

Συνεπώς, η δυναμική του LNG αυξάνεται καθημερινά και εκφράζεται και μέσω της παρουσίας του στο παγκόσμιο orderbook. Βάσει δεδομένων Οκτωβρίου της Clarksons, άνω το 30% του συνολικού υπό παραγγελία τονάζ θα δύναται να καταναλώσει LNG. Ταυτόχρονα, ο στόλος των πλοίων τροφοδοσίας LNG οδεύει προς σημαντική αύξηση έως το 2024.

Παράλληλα, σύμφωνα με το white paper το LNG θα διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο και στη μετάβαση σε καύσιμα ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος. Συγκεκριμένα, σε συνδυασμό με το βιομεθάνιο, το LNG προετοιμάζει το έδαφος για μια ανθρακικά ουδέτερη ναυτιλία. Άλλωστε, όπως αναφέρει η TotalEnergies, τα πλοία που είναι ικανά να καταναλώσουν LNG θα μπορούν να αξιοποιήσουν και BioLNG χωρίς να υποστούν περαιτέρω μετασκευές.

Υπενθυμίζεται, πως η TotalEnergies αποτελεί μια γαλλική πολυεθνική εταιρεία με σημαντικές επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η οποία συγκαταλέγεται στους oil majors. Τέλος, η εταιρεία είναι εισηγμένη στις αμερικανικές και γαλλικές κεφαλαιαγορές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.