Βulkers ‒ Containerships: Εκτιμήσεις και τάσεις για την προσφορά

Βulkers ‒ Containerships: Εκτιμήσεις και τάσεις για την προσφορά

127
Βulkers ‒ Containerships: Εκτιμήσεις και τάσεις για την προσφορά

Την προσφορά των bulkers και των containerships σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών αναλύει σε πρόσφατη έκθεσή της η IHS Markit. Ειδικότερα, λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου orderbook στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αναμένεται η παράδοση υψηλού αριθμού containerships από το 2023, το οποίο θα συντελέσει στη διεκδίκηση μεριδίου της αγοράς από τα πλοία γενικού φορτίου και τα bulkers μικρότερου μεγέθους. Ωστόσο, τα φαινόμενα spillovers από τα containerships στα πλοία γενικού φορτίου και τα geared bulk θα συνεχιστούν το 2022, καθώς οι παραδόσεις containerships θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, σημειώνει η IΗS Markit. Ακόμη, αν τα όποια options για συμβόλαια ναυπήγησης ενεργοποιηθούν, η αύξηση του στόλου των containerships ίσως ξεπεράσει τα εκτιμώμενα επίπεδα (7%).

Παράλληλα, τόσο οι νέες παραγγελίες bulkers εντός του 2021 όσο και το orderbook τους βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Έτσι, η αύξηση του στόλου αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3,4% το 2021 και στο 2,3% το 2022, σε σύγκριση με 4,1% το 2020. Η τάση αυτή, βάσει της IHS, μπορεί να αποδοθεί μεταξύ άλλων στην αβεβαιότητα που επικρατεί στο περιβαλλοντικό μέτωπο. Έτσι, ο λόγος του orderbook των bulkers ως προς τον διαθέσιμο στόλο παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 7%. Ενδεικτικά, ο μέσος όρος του λόγου τα προηγούμενα πέντε έτη ήταν ίσος με 20%. Περαιτέρω επιβράδυνση αναμένεται στον ρυθμό αύξησης του dry bulk στόλου, στο 1-2%, το 2023. Ακόμη, η αύξηση θα παραμείνει περιορισμένη μεταξύ του 2024 και του 2030 (περίπου 2%), λόγω και της αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Όσον αφορά τις διαλύσεις, η IHS Markit θεωρεί πως η μεταβλητότητα της ναυλαγοράς και τα κόστη που θα προκύψουν λόγω επικείμενων ρυθμιστικών πλαισίων, όπως η αύξηση των τιμών των καυσίμων, θα αποτελέσουν οδηγό της αγοράς διαλύσεων bulkers.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.