Προηγμένες λύσεις βελτίωσης της απόδοσης των συστημάτων δυναμικής τοποθέτησης πλοίων

Προηγμένες λύσεις βελτίωσης της απόδοσης των συστημάτων δυναμικής τοποθέτησης πλοίων

92
Προηγμένες λύσεις βελτίωσης της απόδοσης των συστημάτων δυναμικής τοποθέτησης πλοίων

Ο τεχνολογικός όμιλος Wärtsilä πρόσφατα παρουσίασε μια νέα τεχνολογική λύση η οποία βασίζεται στη χρήση μοντέλων εφαρμοσμένης υπολογιστικής ρευστοδυναμικής (CFD), επιτρέποντας την ταχεία και ακριβή διάταξη των thrusters αλλά και άλλων συστημάτων πρόωσης, προκειμένου να παρέχεται η βέλτιστη λύση δυναμικής τοποθέτησης.

Το OPTI-DP Engagement Tool, το οποίο έχει ελεγχθεί από τον DNV, αναπτύχθηκε καθώς οι υπεράκτιες δραστηριότητες γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκες και τα πλοία που επιχειρούν στον συγκεκριμένο κλάδο ολοένα και μεγαλύτερα.

Το OPTI-DP επιτρέπει την προσομοίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, με ανεξάρτητες κατευθύνσεις ανέμου, κυμάτων και θαλάσσιων ρευμάτων, εφόσον αυτό είναι επιθυμητό, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα προσομοίωσης πολλαπλών βλαβών. Η νέα λύση της Wärtsilä λαμβάνει υπόψη όλες τις λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την απόδοση του συστήματος πρόωσης και των προωθητήρων του πλοίου και χρησιμοποιεί μοντέλα CFD προκειμένου να παράσχει μια ακριβή ανάλυση. Το σύστημα μπορεί, μεταξύ άλλων, να ορίσει έναν οποιοδήποτε αριθμό απαγορευμένων ζωνών προκειμένου να υποδείξει την ανεπιθύμητη αλληλεπίδραση μεταξύ των thrusters, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της ανάλυσης σε διαγράμματα.

Το εν λόγω εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα με azimuth thrusters, tunnel thrusters και συνδυασμούς προπέλας-πηδαλίου, με τις σχετικές βελτιώσεις ακριβείας και απόδοσης να μεταφράζονται σε μειωμένα λειτουργικά κόστη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.