Ναυτικός αποκλεισμός του Ισραήλ από το Κουβέιτ

Ναυτικός αποκλεισμός του Ισραήλ από το Κουβέιτ

206
Ναυτικός αποκλεισμός του Ισραήλ από το Κουβέιτ

Παρά την όποια διαφαινόμενη εξέλιξη στις εμπορικές σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο μετά και την ομαλοποίηση των σχέσεών του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, δύο νέοι σκόπελοι αναδύονται.

Ειδικότερα, το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την προσέγγιση πλοίων προερχόμενων από το Ισραήλ, αλλά και εκείνων που μεταφέρουν εμπορεύματα του Ισραήλ στα λιμάνια του. Την ίδια ώρα, η DP World ανακοίνωσε ότι αποσύρει το ενδιαφέρον της για το λιμάνι της Χάιφα.

Εξάλλου, το Κουβέιτ εξαρχής είχε διαμηνύσει ότι θα αποτελούσε το τελευταίο κράτος του Κόλπου που θα επεδίωκε ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την πλήρη και ανοικτή υποστήριξη αξιωματούχων της κυβέρνησης στα αιτήματα των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 οι σχέσεις ΗΑΕ και Ισραήλ εισήλθαν σε νέα εποχή και τον Οκτώβριο του περασμένου έτους containership της MSC έφτασε στη Χάιφα, μεταφέροντας τα πρώτα φορτία μεταξύ των δύο χωρών. Βέβαια, η απόφαση της DP World να αποσύρει την πρότασή της για τον ισραηλινό λιμένα γεννά ερωτηματικά από τη στιγμή που η συγκυρία έμοιαζε ιδανική για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ΗΑΕ και Ισραήλ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.