Το πρώτο στον κόσμο υβριδικό PCTC διπλού καυσίμου

Το πρώτο στον κόσμο υβριδικό PCTC διπλού καυσίμου

141
Το πρώτο στον κόσμο υβριδικό PCTC διπλού καυσίμου

H κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης πλοίων Ro-Ro μικρών αποστάσεων UECC, στο πλαίσιο των προσπαθειών απανθρακοποίησης του στόλου της, παρέλαβε πρόσφατα το πρώτο στον κόσμο υβριδικό PCTC διπλού καυσίμου, το οποίο συνδυάζει τη χρήση μπαταριών με καύσιμο LNG.

Το πλοίο με την ονομασία «Auto Advance» είναι το πρώτο μιας σειράς τριών νεότευκτων πλοίων μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών (PCTC), τα οποία κατασκευάζονται στο κινεζικό ναυπηγείο Jiangnan Shipyard, με τα υπόλοιπα πλοία της σειράς να είναι προγραμματισμένα για παράδοση μέσα στο 2022.

Με μήκος 169 μ. και πλάτος 28 μ., το νεότευκτο PCTC μπορεί να μεταφέρει έως και 3.600 οχήματα σε δέκα καταστρώματα. Η υβριδική τεχνολογία, που περιλαμβάνει τη χρήση μπαταριών και καυσίμου LNG, σε συνδυασμό με έναν βελτιστοποιημένο σχεδιασμό κύτους για μικρότερη κατανάλωση καυσίμου, θα επιτρέπουν στα νεότευκτα πλοία να υπερβαίνουν τις απαιτήσεις του ΙΜΟ σχετικά με τη μείωση της έντασης άνθρακα κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 2008 μέχρι το 2030.

Η τεχνολογία κινητήρων διπλού καυσίμου έχει συνδυαστεί με ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας (ESS), το οποίο παρέχεται από τη φινλανδική WE Tech και περιλαμβάνει ένα πακέτο μπαταριών της εταιρείας Corvus Energy, το οποίο θα μπορεί να φορτίζεται είτε μέσω αξονικής γεννήτριας είτε από τις ηλεκτρογεννήτριες διπλού καυσίμου των πλοίων. Μάλιστα, εκτός από την κύρια μηχανή, τα εν λόγω πλοία θα διαθέτουν μόλις δύο βοηθητικές ηλεκτρογεννήτριες διπλού καυσίμου, καθώς το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας και η αξονική γεννήτρια εξαλείφουν την ανάγκη για τρίτη ηλεκτρογεννήτρια.

Τέλος, η υβριδική λύση, η οποία έχει λάβει το notation «Battery Safety» του DNV, θα καθοδηγείται από ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης ενέργειας της εταιρείας Kongsberg Maritime, το οποίο θα δρα ως σύστημα ελέγχου για τη συνολική παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας.

Η UECC πιστεύει πως η λειτουργική ευελιξία και τα χαμηλά επίπεδα εκπομπών των νεότευκτων PCTCs θα τους εξασφαλίσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς η ΕΕ σχεδιάζει να συμπεριλάβει τη ναυτιλία στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.

Φωτό: www.uecc.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.