Οι πράσινες πρωτοβουλίες του Καναλιού του Παναμά

Οι πράσινες πρωτοβουλίες του Καναλιού του Παναμά

61
Οι πράσινες πρωτοβουλίες του Καναλιού του Παναμά

Με φόντο την αυξημένη πίεση και ανάγκη για απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, οι αρχές του Καναλιού του Παναμά θεσπίζουν ένα νέο πράσινο σύστημα ταξινόμησης πλοίων, που θα περιλαμβάνει σχετικό δείκτη καταγραφής των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Καναλιού, Ricaurte Vásquez, σε μεγάλο ναυτιλιακό συνέδριο που διεξήχθη στην Κολομβία, με το εν λόγω σύστημα θα παρέχονται αυξημένα κίνητρα σε ναυτιλιακές εταιρείες για βιώσιμο προσανατολισμό. Τα τέλη αυτά θα διοχετεύονται σε επενδύσεις που θα διασφαλίσουν την περιβαλλοντική απόδοση του Καναλιού και θα βοηθήσουν στη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος.

Η συγκεκριμένη ταξινόμηση θα αφορά μόνο πλοία μήκους άνω των 39 μέτρων και θα βασίζεται σε τρεις παράγοντες: στον δείκτη ενεργειακής απόδοσης του πλοίου, στη χρήση ή όχι φιλικότερων προς το περιβάλλον καυσίμων και στην αποτελεσματική χρήση επιπρόσθετων μηχανημάτων του πλοίου. Στελέχη του Καναλιού ανέφεραν ότι οι συζητήσεις έγιναν απευθείας με τους πελάτες, με τους οποίους θα εργαστούν από κοινού για την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών από 20 έως 100% κατά τη διέλευση.

Μέσω του Καναλιού του Παναμά συνδέονται πάνω από 1.700 λιμάνια σε 160 χώρες, ενώ πραγματοποιείται και το 3,5% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κανάλι εισάγει ανάλογα προγράμματα στην προσπάθειά του να εδραιωθεί ως ένας πράσινος δίαυλος για την ποντοπόρο ναυτιλία. Πρόσφατα θέσπισε κίνητρα προς τις ναυτιλιακές εταιρείες για συνεργασία τους με τοπικούς φορείς ως προς τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων της περιοχής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.