Ελλάδα – Παναμάς 1821-2021: 200 χρόνια κοινής ανεξαρτησίας

Ελλάδα – Παναμάς 1821-2021: 200 χρόνια κοινής ανεξαρτησίας

101
Ελλάδα – Παναμάς 1821-2021: 200 χρόνια κοινής ανεξαρτησίας

Η Πρέσβης και Γενική Πρόξενος του Παναμά στην Ελλάδα, Α.Ε. κυρία Julie Lymberopulos ανέλαβε τη διπλωματική της αποστολή στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2019 με παράλληλη διαπίστευση στην Κύπρο και τη Σερβία. Η Α.Ε. κυρία Julie Lymberopulos, γεννημένη στην πόλη του Παναμά από Έλληνες γονείς, αποδεικνύει με κάθε δράση της διπλωματικής της αποστολής τον ιδιαίτερο δεσμό που τη συνδέει με την Ελλάδα.

Στις 3 Νοεμβρίου ο Παναμάς γιορτάζει την απελευθέρωσή του από την Κολομβία που πραγματοποιήθηκε το 1903, ενώ στις 28 Νοεμβρίου γιορτάζεται η ανεξαρτησία του από την Ισπανία που έλαβε χώρα νωρίτερα, το 1821.

Το επετειακό έτος 2021 τόσο ο Παναμάς όσο και η Ελλάδα γιορτάζουν τα 200 χρόνια απελευθέρωσής τους από την Ισπανία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αντίστοιχα. Πρόκειται για μια ευτυχή συγκυρία που ξεπερνά τα επίπεδα της απλής τύχης και δημιουργεί ουσιαστικούς δεσμούς ανάμεσα στα φίλα αυτά κράτη.

Η Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα  με πρωτοβουλία της Πρέσβης και Γενικής Προξένου του Παναμά στην Ελλάδα, Α.Ε. κας Julie Lymberopulos ανέλαβε να οργανώσει εικαστική έκθεση τον Νοέμβριο του 2021, αφιερωμένη στα 200 χρόνια ανεξαρτησίας του Παναμά, με έργα της Παναμέζας και των 9 καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών οι οποίοι φιλοτέχνησαν έργα τους προς τιμήν του Παναμά μέσα από τη δική τους ματιά και σύλληψη.

Elogiando la Libertad tv 200 anos

Το concept της έκθεσης, δηλαδή τα 200 κοινά χρόνια απελευθέρωσης των δύο κρατών προκύπτει όχι μόνον από την κοινή ομαδική έκθεση έργων τέχνης της Παναμέζας και των Ελλήνων Καλλιτεχνών προς τιμήν του Παναμά, μα και μέσω του ίδιου του τίτλου.

Αξιοποιώντας τον τίτλο του Ποιήματος του Διονυσίου Σολωμού «Ύμνος εις την Ελευθερία» που αποτελεί από το 1823 τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας και συνδυάζοντας την ισπανική γλώσσα που παραπέμπει στον αγαπημένο μας Παναμά προέκυψε αυτή η συμβολική σύνθεση με τίτλο: “Elogiando la libertad” – δηλαδή «Υμνώντας την Ελευθερία» – « Παναμάς -Ελλάδα 1821-2021: 200 χρόνια κοινής ανεξαρτησίας».

Στην ουσία, η εικαστική έκθεση αποτελεί επέτειο μνήμης και αποτείνει φόρο τιμής και υπερηφάνειας σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία της χώρας τους. Σε αυτούς που πρωταγωνίστησαν σε μεγάλες εθνικές μάχες για να υπάρχουν σήμερα τα υπέρτατα αγαθά της εθνικής ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της ευημερίας.

Στην προσπάθεια αυτή, δε θα μπορούσαν να μην πρωταγωνιστούν οι Καλλιτέχνες που τιμώντας τον Παναμά και την Πρεσβεία του Παναμά στην Ελλάδα δέχθηκαν την πρόταση της Πρεσβείας του Παναμά στην Ελλάδα και συμμετείχαν ενεργά στην υλοποίηση αυτής της δημιουργικής δράσης.

Πιο συγκεκριμένα η έκθεση απαρτίζεται από έργα της Παναμέζας καλλιτέχνη Olga Sinclair και των Ελλήνων καλλιτεχνών: (με αλφαβητική σειρά) Ηώ Αγγελή, Γιώργο Αυγέρο, Apostol, Χρύσα Βέργη, Άννα Γερολυμάτου, Ειρήνη Κανά, Χρήστο Κεχαγιόγλου, Βαγγέλη Ρήνα, Μανώλη Χάρο.

Η συνέργεια και η στενή συνεργασία της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου του Παναμά στην Ελλάδα με τον Δήμο Πειραιά αποτελεί ένα σημαντικό επισφράγισμα του συμφώνου αδελφοποίησης που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2021 μεταξύ της Πόλης του Πειραιά και της Πόλης του Παναμά. Η Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά στεγάζει την πολύτιμη αυτή προσπάθεια και δίνει βήμα στα έργα των καλλιτεχνών για τον ιερό αυτό επετειακό σκοπό.

Ταυτόχρονα, η εταιρία SQLearn ανέλαβε την δημιουργία της ψηφιοποιημένης έκδοσης της έκθεσης, που επιτρέπει σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα να ταξιδέψει ανά τον κόσμο, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο ή όριο που θέτει μια φυσική έκθεση, ιδιαίτερα σε περιόδους πανδημίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.