Τα πρώτα χαμόγελα για τους εμβολιασμούς ναυτικών και τις αλλαγές πληρωμάτων

Τα πρώτα χαμόγελα για τους εμβολιασμούς ναυτικών και τις αλλαγές πληρωμάτων

346
Τα πρώτα χαμόγελα για τους εμβολιασμούς ναυτικών και τις αλλαγές πληρωμάτων

Θετικές εμφανίζονται οι εξελίξεις στο μέτωπο των αλλαγών πληρωμάτων, σύμφωνα με το Neptune Indicator του Global Maritime Forum.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ναυτικών που βρίσκονταν στα πλοία πέραν των συμβάσεών τους μειώθηκε σημαντικά, από το 7,1% στο 4,7%, τον Νοέμβριο. Αισιοδοξία προκαλεί και η μείωση που κατεγράφη στο ποσοστό των ναυτικών που βρίσκονται σε πλοία πάνω από 11 μήνες (στο 0,7% από το 1%). Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για τα μικρότερα ποσοστά που έχουν σημειωθεί από όταν δημιουργήθηκε ο δείκτης Neptune Declaration Crew Change Indicator (NDCCI), τον Μάιο του 2021.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης παρουσιάζει ακόμα μία θετική εξέλιξη, καθώς, εντός Νοεμβρίου, αυξήθηκε το ποσοστό εμβολιασμού των ναυτικών, από το 41% στο 49,5%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι ναυτικοί αποκτούν πρόσβαση σε εμβόλια. Πάντως, υπάρχει διστακτικότητα σε ό,τι αφορά την επιλογή εμβολιασμού, ενώ ταυτόχρονα οι προκλήσεις σε επίπεδο προσφοράς εμβολίων δεν έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως σε κάποιες περιοχές.

Επιπλέον, σημαντική πρόκληση για τους ναυτικούς αποτελεί το γεγονός ότι ορισμένες χώρες δεν αναγνωρίζουν την εγκυρότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού, με αποτέλεσμα ναυτικοί να έχουν αναγκαστεί να υποβληθούν σε πολλαπλούς εμβολιασμούς, των οποίων οι δυνητικές επιπτώσεις στην υγεία επί του παρόντος παραμένουν άγνωστες.

Παράλληλα, οι αλλαγές πληρωμάτων αναμένεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις τον Δεκέμβριο, λόγω πιθανών ακυρώσεων πτήσεων, αυστηρών μέτρων στις επιτρεπόμενες αλλαγές, αλλά φυσικά και λόγω της παραλλαγής Όμικρον, της οποίας ο αντίκτυπος στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς δεν έχει καταστεί ακόμη γνωστός.

Εν κατακλείδι, μέσα στον Νοέμβριο υπήρξε σημαντική πρόοδος σε πολλαπλές προκλήσεις που αφορούν τους ναυτικούς διεθνώς. Όμως, ο εφησυχασμός δεν αποτελεί επιλογή, καθώς η πανδημία βρίσκει νέους τρόπους να επιτίθεται και η μη καθολική αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού δημιουργεί πρόσθετους σκοπέλους στις μετακινήσεις των ναυτικών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.