Στην κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum η άδεια για το τεμάχιο 5 της κυπριακής...

Στην κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum η άδεια για το τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ

90
Στην κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum η άδεια για το τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ

Την πρόταση της υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσας Πηλείδου για αδειοδότηση του Τεμαχίου 5, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited (διαχειρίστρια, ποσοστό 60%) και Qatar Petroleum International Upstream LLC (ποσοστό 40%) ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου.

Επιπλέον, η υπουργός Ενέργειας εξουσιοδοτήθηκε όπως υπογράψει, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής που έχει συμφωνηθεί κατόπιν εντατικών διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία εντός των επόμενων ημερών.

Επισημαίνεται ότι η αδειοδότηση του Τεμαχίου 5 πραγματοποιείται δυνάμει του περί Υδρογονανθράκων (Αναζήτηση, Έρευνα και Εκμετάλλευση) Νόμου, σύμφωνα με τον οποίο το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να χορηγήσει άδεια για μια περιοχή σε φορέα κάτοχο άδειας συνορεύουσας περιοχής, βάσει κριτηρίων γεωλογικού ή παραγωγικού χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, τον Ιούνιο του 2021 το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κάλεσε τις κοινοπραξίες των Eni/TotalEnergies (αδειούχοι Τεμαχίου 6) και ExxonMobil/Qatar Petroleum (αδειούχοι Τεμαχίου 10) όπως υποβάλουν αιτήσεις για χορήγηση άδειας έρευνας υδρογονανθράκων για το Ερευνητικό Τεμάχιο 5.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, υποβλήθηκε μία αίτηση από την κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Petroleum, η οποία, αφού έτυχε αξιολόγησης από την αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή, οδήγησε σε εντατικές διαπραγματεύσεις της Υπουργού Ενέργειας και ομάδας τεχνοκρατών και συμβούλων του Κράτους με την κοινοπραξία, που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στα μέσα Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.