
Η ενεργειακή μετάβαση του πλανήτη συνιστά μια ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση, η οποία όμως αποτελεί και μονόδρομο. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DW, καθοριστικό ρόλο στην ταχύτητα με την οποία θα επέλθει η ενεργειακή μετάβαση θα διαδραματίσει η διαθεσιμότητα πρώτων υλών.
Ειδικότερα, οι τιμές πρώτων υλών αναμένεται να αυξηθούν, καθώς οι περιβαλλοντικοί στόχοι θα γίνουν πιο φιλόδοξοι, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση του κόστους των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές.
Παράλληλα, πρωταρχικό ρόλο θα έχει και η αποθήκευση ενέργειας. Έτσι, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο μέλλον των μπαταριών και συγκεκριμένα στο πώς θα κατασκευάζονται, με την εν λόγω πρόκληση να μην έχει επί του παρόντος σαφή απάντηση. Το κοβάλτιο θεωρούνταν ύψιστης σημασίας για την κατασκευή μπαταριών, ωστόσο φαίνεται πως εν τέλει η χρήση του θα είναι περιορισμένη, όπως δήλωσε ο Dolf Gielen, επικεφαλής του IRENA (International Renewable Energy Agency).
Επιπλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο λίθιο, η εξορυκτική ικανότητα του οποίου πρέπει να πενταπλασιαστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση, σύμφωνα με τον Gielen. Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας δεν συνιστά πρόβλημα, καθώς μπορεί να λάβει χώρα σε αρκετές περιοχές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επεξεργασία του λιθίου, στην οποία η Κίνα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ως εκ τούτου, το Πεκίνο αυξάνει τις αγορές του μετάλλου.
Ταυτόχρονα, το νικέλιο είναι ένα ακόμα μέταλλο το οποίο χρησιμοποιείται στις μπαταρίες. Σύμφωνα με τον Gielen, η Ινδονησία θα εκθρονίσει τις Φιλιππίνες ως νούμερο ένα παραγωγός του. Μεγάλη τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά την επεξεργασία του διαθέτει η «συνήθης ύποπτος», η Κίνα. Πάντως, η Ινδονησία προσβλέπει σε εγχώρια επεξεργασία και συνεπώς οι δύο χώρες αναμένεται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά του νικελίου.
Επομένως, καθίσταται εμφανές πως η Κίνα βρίσκεται σε θέση οδηγού σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην αποθήκευση ενέργειας. Το γεγονός πως έχει στη διάθεσή της το 90% των σπάνιων γαιών του πλανήτη προκαλεί την ίδια ώρα ανησυχία, καθώς δεν αποκλείεται το Πεκίνο να θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές, που θα θέσουν σκοπέλους στον εφοδιασμό των υπόλοιπων χωρών.
Τέλος, η αυξημένη ζήτηση για τη μεταφορά ορυκτών μετάλλων αναμένεται να έχει θετικές αν και περιορισμένες επιδράσεις στην αγορά χύδην ξηρού φορτίου, ιδίως για τα bulkers μικρότερου μεγέθους, που συνήθως μεταφέρουν τέτοια φορτία.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Oriani Hellas, διοργάνωσε με επιτυχία τη 2nd Greek-Norwegian Maritime Innovation Summit, στην κατοικία της Πρέσβειρας.…
Η αγορά των ferries, τα οποία διασχίζουν το στενό του Γιβραλτάρ έχει υποστεί σημαντικές μεταβολές τα τελευταία χρόνια, αναφέρει πρόσφατη έκθεση της AXS Marine.…
Εκρηκτική άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις σόγιας της Αργεντινής τις πρώτες 18 ημέρες του 2025, πριν από την αύξηση των εξαγωγικών δασμών από την 1η…
Παρά την επιβολή δασμών που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, ο όγκος των πωλήσεων τον προηγούμενο μήνα ήταν…
Η Τουρκία εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους $660.000 από την Παγκόσμια Τράπεζα για ένα έργο στην εμπορική διαδρομή του Μεσαίου Διαδρόμου, σύμφωνα με ΜΜΕ από τη…
Η Celestyal ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση μιας σημαντικής πρωτοβουλίας αναχρηματοδότησης, αντικαθιστώντας τη χρηματοδότηση που είχε αρχικά λάβει για την απόκτηση των πλοίων της με…
Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην ελληνική κοινωνία στις αρχές του 2027,…
Έτοιμο να σαλπάρει στις παγωμένες θάλασσες του Αρκτικού Ωκεανού είναι το «Alexey Kosygin», το πρώτο ice-class LNG carrier ρωσικής ναυπήγησης, βάσει ανακοίνωσης της Sovcomflot.…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ