Οι θαλάσσιες μεταφορές, προτεραιότητα στις συζητήσεις του ΠΟΕ

Οι θαλάσσιες μεταφορές, προτεραιότητα στις συζητήσεις του ΠΟΕ

114
Οι θαλάσσιες μεταφορές, προτεραιότητα στις συζητήσεις του ΠΟΕ

Οι θαλάσσιες μεταφορές να βρεθούν στο επίκεντρο των πολυμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων ενόψει και των συναντήσεων του ΠΟΕ που θα πραγματοποιηθούν εντός της εβδομάδας ζητά με ανακοίνωσή του το International Chamber of Shipping.

Στις εν λόγω συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων σε επίπεδο ΠΟΕ, θα συζητηθούν κρίσιμης σημασίας ζητήματα και κυρίως οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το διεθνές εμπόριο, απόρροια του νέου κύματος της πανδημίας.

Σε ένα briefing session με την επιχειρηματική κοινότητα, πριν από τις συνομιλίες σε επίπεδο ΠΟΕ, το ICS ζήτησε από τη γενική διευθύντρια του ΠΟΕ, Δρα Ngozi Okonjo-Iweala, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις θαλάσσιες μεταφορές σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις και τις πρωτοβουλίες που θα λάβουν χώρα. Στην ανακοίνωση του ICS σημειώνεται ότι οι επίσημες συζητήσεις για την απελευθέρωση των υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών στον ΠΟΕ έχουν σταματήσει εδώ και αρκετά χρόνια και οι δεσμεύσεις των εθνικών κυβερνήσεων σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις στερούνταν διαφάνειας, αφήνοντας τον κλάδο σε «αέναο κενό».

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ICS, η Δρ. Ngozi Okonjo-Iweala ανέφερε τα εξής: «Με όλα τα ζητήματα των εφοδιαστικών αλυσίδων που αντιμετωπίσαμε φέτος, υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών και τα θέματα που έχουν οδηγήσει στη συμφόρηση των εφοδιαστικών αλυσίδων. Έχουμε ήδη συναντηθεί με ορισμένες από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες και τον επόμενο χρόνο θα διατηρήσουμε έναν ενδελεχή διάλογο με ολόκληρο τον κλάδο, για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά τα ζητήματα, ποιες είναι οι δυσκολίες τους και τι πρέπει να κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε».

Από την πλευρά του, ο Guy Platten τόνισε ότι υπάρχουν πολλά θέματα που ενώνουν το ICS και τον ΠΟΕ, όπως οι αρχές και οι κοινές αξίες για ανοικτή και χωρίς εμπόδια πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.