Οι γεωπολιτικοί ελιγμοί της Άγκυρας μπροστά στην ύφεση

Οι γεωπολιτικοί ελιγμοί της Άγκυρας μπροστά στην ύφεση

94
Οι γεωπολιτικοί ελιγμοί της Άγκυρας μπροστά στην ύφεση

Συνεχίζονται οι γεωπολιτικές κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu. Συγκεκριμένα, Τουρκία και Ιταλία προσβλέπουν σε σύσφιξη των διμερών σχέσεών τους μέσω της αύξησης του εμπορίου μεταξύ τους κατά περίπου $10 δισ., φτάνοντας τα $30 δισ. τα επόμενα πέντε έτη.

Παράλληλα, η σύσφιξη των σχέσεων με την Ιταλία δεν συνιστά τον μοναδικό γεωπολιτικό «ελιγμό» της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται πως το 2019 η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη, βάσει της οποίας οι δύο χώρες επιχείρησαν να οριοθετήσουν τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες τους στη Μεσόγειο.

Επιπλέον, στα τέλη Νοεμβρίου, η Άγκυρα προέβη σε επενδυτική συμφωνία ύψους $10 δισ. με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η τουρκική οικονομία ταλανίζεται από τον πληθωρισμό. Επίσης, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως προσβλέπει σε σύσφιξη των διμερών σχέσεων με Αίγυπτο και Ισραήλ, με στόχο περαιτέρω επενδύσεις.

Εν κατακλείδι, καθώς η τουρκική οικονομία διανύει περίοδο αυξημένης πίεσης, οι κινήσεις της Άγκυρας βασίζονται σε οικονομικά κριτήρια, ωστόσο διατηρούν ένα συγκεκριμένο γεωπολιτικό στόχαστρο, εφόσον καθίσταται εφικτό, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η Μεσόγειος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.