Σε χαμηλά τριετίας οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας

Σε χαμηλά τριετίας οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας

106
Σε χαμηλά τριετίας οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας

Η Σαουδική Αραβία, για έντεκα συνεχόμενους μήνες, αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου της Κίνας. Η προμήθεια πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία προς τον γίγαντα της Ανατολής φέτος σημείωσε αύξηση 19,5% σε σχέση με πέρυσι, η οποία αντιστοιχεί σε 1,67 εκατ. βαρέλια την ημέρα για τον μήνα Οκτώβριο. Οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία σημείωσαν επίσης αύξηση κατά 1,3% και άγγιξαν τα 1,56 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον ίδιο μήνα.

Εντούτοις, οι συνολικές εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας για τον μήνα Οκτώβριο είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας, λόγω των επιδιώξεων του Πεκίνου για ενεργειακή ανεξαρτησία από τους μεγάλους προμηθευτές. Ενδεικτικά, οι εισαγωγές από Βραζιλία σημείωσαν πτώση 53,2%, ενώ η εισαγωγή αμερικανικού αργού πετρελαίου κατρακύλησε κατά 91,8%.

Φορτία πετρελαίου σε χαμηλές τιμές είναι στρατηγικής σημασίας για την Κίνα. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της Κίνας, οι εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν και τη Βενεζουέλα είναι μηδενικές, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στις εν λόγω χώρες. Από την άλλη, οι εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου μέσω τρίτων χωρών, όπως το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Μαλαισία, παραμένουν σταθερές σε πάνω από μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα θα αποδεσμεύσει αργό πετρέλαιο από τα αποθέματά της με βάση τις ανάγκες της, όπως δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι σε στενή επικοινωνία με χώρες παραγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.