Στα ύψη οι αγοραπωλησίες πλοίων

Στα ύψη οι αγοραπωλησίες πλοίων

386
Στα ύψη οι αγοραπωλησίες πλοίων

Ρεκόρ αγοραπωλησιών πλοίων κατεγράφη τις τελευταίες ημέρες, βάσει της εβδομαδιαίας έκθεσης του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons. Συγκεκριμένα, η έντονη κινητικότητα στη second-hand αγορά αντανακλάται στο γεγονός ότι τα πλοία που έχουν αλλάξει χέρια από τις αρχές του έτους είναι 2.126, καταγράφοντας ρεκόρ σε όρους χωρητικότητας, η οποία ανέρχεται στα 133 εκατ. dwt.

Επιπλέον, οι αξίες των bulk carriers υποχώρησαν ελαφρά, ακολουθώντας κατά πόδας τις πρόσφατες εξελίξεις στη ναυλαγορά τους. Ο δείκτης τιμών για τα bulk carriers ηλικίας 5 ετών βρίσκεται 2% κάτω σε σύγκριση με τα μέσα Οκτωβρίου. Πάντως, σημειώνεται πως παραμένει 61% υψηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα που είχε καταγράψει στις αρχές του έτους.

Παράλληλα, χαμηλή κινητικότητα κατεγράφη στις παραγγελίες πλοίων τις τελευταίες ημέρες. Σημειώνεται πως, από τις αρχές του έτους, έχουν πραγματοποιηθεί 1.502 παραγγελίες, βάσει της Clarksons. Τέλος, πλοία χωρητικότητας 21,6 εκατ. dwt έχουν πωληθεί προς διάλυση από τις αρχές του έτους, με το 62% αυτών να είναι δεξαμενόπλοια.

Στο μέτωπο της ζήτησης, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Κίνα, και δη στη βιομηχανία παραγωγής χάλυβα. Συγκεκριμένα, η παραγωγή χάλυβα στην Κίνα μειώθηκε κατά 22% τον Οκτώβριο, σε ετήσια βάση, καθώς ανήλθε σε 71,6 εκατ. τόνους, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδά της από τα τέλη του 2017. Την ίδια ώρα, τα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος συνεχίζουν σε ανοδική πορεία, έχοντας αυξηθεί κατά 20% από τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τους 150 εκατ. τόνους για πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.