Η πυρηνική ενέργεια στη διάθεση της ναυτιλίας: Η νέα πρωτοβουλία των ΗΠΑ

Η πυρηνική ενέργεια στη διάθεση της ναυτιλίας: Η νέα πρωτοβουλία των ΗΠΑ

267
Η πυρηνική ενέργεια στη διάθεση της ναυτιλίας: Η νέα πρωτοβουλία των ΗΠΑ

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE) πρόσφατα ανακοίνωσε πως πρόκειται να χορηγήσει $8,5 εκατ. για την ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση προηγμένων τεχνολογικών λύσεων που βασίζονται στην πυρηνική ενέργεια.

Η χρηματοδότηση αφορά πέντε εγχώρια βιομηχανικά προγράμματα, τα οποία, αξιοποιώντας τα προηγμένα εργαλεία μοντελοποίησης και προσομοίωσης που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση επιπλέον ερευνητικών δραστηριοτήτων, στοχεύουν στην ανάπτυξη προηγμένων αντιδραστήρων, οι οποίοι προορίζονται είτε για εγκατάσταση σε νησιά είτε για χρήση σε εφαρμογές στον ναυτιλιακό κλάδο.

Οι εν λόγω χορηγίες δίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος «U.S. Industry Opportunities for Advanced Nuclear Technology Development» του Γραφείου Πυρηνικής Ενέργειας των ΗΠΑ, το οποίο από το 2017 έχει επενδύσει περισσότερα από $215 εκατ. σε προηγμένες τεχνολογίες που αξιοποιούν την πυρηνική ενέργεια.

Ένα από τα προγράμματα που έλαβαν χρηματοδότηση αφορά την επιτάχυνση των έργων επίδειξης προηγμένων τεχνολογιών που αξιοποιούν την πυρηνική ενέργεια και προορίζονται για χρήση στον ναυτιλιακό κλάδο. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός νηογνώμονας (ABS) θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των εμποδίων για την υιοθέτηση της πυρηνικής ενέργειας στον ναυτιλιακό κλάδο, ώστε οι νέες τεχνολογίες πυρηνικών αντιδραστήρων να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε εμπορικές εφαρμογές. Η προηγμένη πυρηνική τεχνολογία αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα διαθέσιμα εργαλεία που μπορούν βοηθήσουν τον ναυτιλιακό κλάδο να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους απανθρακοποίησης που έχει θέσει.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.