Δεκάδες ακινητοποιημένα πλοία στο Βόρειο Πέρασμα λόγω πάγου

Δεκάδες ακινητοποιημένα πλοία στο Βόρειο Πέρασμα λόγω πάγου

632
Δεκάδες ακινητοποιημένα πλοία στο Βόρειο Πέρασμα λόγω πάγου

Οι επιπτώσεις του χειμώνα στην προσβασιμότητα του Βόρειου Περάσματος εμφανίστηκαν φέτος γρηγορότερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Την περασμένη εβδομάδα μόλις, δεκάδες πλοία που διέρχονταν από τη βορειότερη θαλάσσια οδό του πλανήτη «κόλλησαν» λόγω του στρώματος πάγου, που σχηματίστηκε νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Ειδικότερα, πάγος πάχους 30 εκ. είχε ήδη αρχίσει να σχηματίζεται στη θάλασσα Laptev και στις βορειοανατολικές ακτές της Ρωσίας από τα τέλη Οκτωβρίου. Οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν απότομα, παρά τις προβλέψεις για ηπιότερα φαινόμενα στην περιοχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 18 πλοία να ακινητοποιηθούν σε διάφορα σημεία κατά μήκος του Βόρειου Περάσματος, περιμένοντας τη συνοδεία παγοθραυστικών για να συνεχίσουν τον διάπλου τους.

Ρωσικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι εστάλησαν δύο παγοθραυστικά, που συνόδευσαν κάποια πλοία χύδην ξηρού φορτίου, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ένα πετρελαιοφόρο πλοίο. Στελέχη της Rosatomflot, της ρωσικής εταιρείας που διαχειρίζεται τα μοναδικά παγκοσμίως πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά και επιχειρούν στο Βόρειο Πέρασμα, δήλωσαν ότι τον επόμενο μήνα η εταιρεία θα είναι σε θέση να συνδράμει τα πλοία που διέρχονται από το πέρασμα με τέσσερα παγοθραυστικά.

Το Βόρειο Πέρασμα είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, αναφορικά με τη μεταφορά εμπορευμάτων από την Ευρώπη στην Ασία, και επιδίωξη της ρωσικής κυβέρνησης είναι το πέρασμα να παραμένει ανοιχτό όλο τον χρόνο ήδη από το 2022.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.