Συνεργασία CMA CGM και ENGIE: Τα εναλλακτικά καύσιμα στο προσκήνιο

Συνεργασία CMA CGM και ENGIE: Τα εναλλακτικά καύσιμα στο προσκήνιο

75
Συνεργασία CMA CGM και ENGIE: Τα εναλλακτικά καύσιμα στο προσκήνιο

Ο όμιλος CMA CGM, παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο της ναυτιλίας και των logistics, πρόκειται να συνεργαστεί με την εταιρεία ENGIE, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των ενεργειακών λύσεων που αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να συμβάλουν στην ενεργειακή μετάβαση του ναυτιλιακού κλάδου. Στόχος είναι η προώθηση της παραγωγής και της εμπορικής διάθεσης συνθετικού μεθανίου και BioLNG, ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικά καύσιμα σε βιομηχανική κλίμακα.

Οι δύο εταίροι έχουν ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση του πρώτου τους έργου, που αφορά την παραγωγή υγροποιημένου βιομεθανίου (BioLNG) στο λιμάνι της Μασσαλίας, σε συνεργασία με τις Métropole Aix-Marseille-Provence και TotalEnergies.

Η ENGIE ηγείται της υλοποίησης διαφόρων έργων που αφορούν την παραγωγή συνθετικού μεθανίου, στα οποία η CMA CGM θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις αγοράς του εν λόγω εναλλακτικού καυσίμου. Τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν θα αξιοποιούν διάφορες καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η πυροαεριοποίηση ή η μεθανοποίηση, με χρήση πράσινου υδρογόνου και δεσμευμένου CO2.

Στοχεύοντας στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του ναυτιλιακού κλάδου, οι δύο εταιρείες θα διευκολύνουν, μέσω της συνεργασίας τους, την ανταλλαγή γνώσεων και την πραγματοποίηση εργασιών έρευνας και ανάπτυξης, με στόχο την προώθηση των τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα και των συστημάτων παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Η συνεργασία καλύπτει επίσης το κομμάτι της ανάλυσης των μελλοντικών κανονισμών, καθώς και τη διενέργεια προσπαθειών για την αύξηση της ευαισθητοποίησης όσον αφορά τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του BioLNG και του συνθετικού μεθανίου ως ναυτιλιακών καυσίμων που μπορούν να συμβάλουν στην απανθρακοποίηση του κλάδου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.