Ναυτιλία μηδενικών εκπομπών: Οι ναυλωτές σε θέση ισχύος

Ναυτιλία μηδενικών εκπομπών: Οι ναυλωτές σε θέση ισχύος

210
Ναυτιλία μηδενικών εκπομπών: Οι ναυλωτές σε θέση ισχύος

Μπροστά στη σημαντική πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, εταιρείες-κολοσσοί ενώνουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας μια νέα συμμαχία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Aspen Institute, εννέα κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες, σημαντικοί ναυλωτές, δεσμεύτηκαν πως από το 2040 και έπειτα όλες οι θαλάσσιες μεταφορές προϊόντων τους θα πραγματοποιούνται μονάχα με πλοία μηδενικού ή εξαιρετικά χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος.

Ειδικότερα, στις εννέα εταιρείες συμπεριλαμβάνονται οι ΙΚΕΑ, Amazon και Michelin και η κοινή δέσμευσή τους παίρνει σάρκα και οστά μέσω του δικτύου που δημιούργησε το Aspen Institute και φέρει το όνομα Cargo Owners for Zero Emission Vessels (coZEV).

Συνεπώς, οι προσπάθειες και οι εκκλήσεις για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Ωστόσο, όπως πολλάκις έχει ειπωθεί από τους συμμετέχοντες στον κλάδο, η τεχνολογική πρόοδος και οι επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη καθίστανται απαραίτητες για την αξιοποίηση καυσίμων μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.

Παράλληλα, στις 4 Νοεμβρίου, εν μέσω της COP26, ανακοινώθηκε η First Movers Coalition, η οποία συνιστά πλατφόρμα με επίκεντρο την αύξηση της ζήτησης για καύσιμα μηδενικού ή χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Στους μεσοπρόθεσμους στόχους περιλαμβάνεται η μερική απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών, και δη του 5%, μέχρι το 2030.

Τέλος, η First Movers Coalition δεν αφορά μονάχα την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Συγκεκριμένα, επικεντρώνεται σε οκτώ κλάδους, μεταξύ άλλων της ναυτιλίας, του χάλυβα και των αερομεταφορών, και απαρτίζεται από διάφορα μέλη, όπως η Maersk, η Airbus, η Amazon, η Apple, η ENGIE, ο όμιλος Fortescue Metals, η Nokia, ο όμιλος Trafigura, η United Airlines και ο όμιλος Volvo.

Φωτό: Rinson Chory/ Unspash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.