Mega συμφωνία στην αγορά LNG

Mega συμφωνία στην αγορά LNG

175
Mega συμφωνία στην αγορά LNG

Η ιαπωνική εταιρεία παραγωγής ενέργειας Jera, μία εκ των μεγαλύτερων εισαγωγέων LNG παγκοσμίως, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εξαγοράζει σημαντικό μερίδιο της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής και εξαγωγής LNG, Freeport LNG. Μέσω της θυγατρικής της, Jera Americas Inc., εξαγόρασε από το fund Global Infrastructure Partners, που διαχειρίζεται τις μετοχές της αμερικανικής εταιρείας, ποσοστό ύψους 25,7%. Η εξαγορά άγγιξε σχεδόν τα 2,5 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία προχώρησε στην κίνηση αυτή για να διασφαλίσει σταθερή προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου και να στηρίξει την οικονομική της ανάπτυξη και τη βιωσιμότητά της. Η ζήτηση φυσικού αερίου αυξάνεται παγκοσμίως, λόγω και των πιέσεων για παραγωγή ενέργειας με πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους. Αυτό συμπαρασύρει την τιμή του LNG προς τα επάνω. Συνεπώς, η διασφάλιση σταθερής προμήθειας φυσικού αερίου σε ανταγωνιστική τιμή είναι στρατηγικής σημασίας για την εταιρεία, αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της.

Η ιαπωνική εταιρεία, μέσω της εξαγοράς, θα συμμετέχει στις υφιστάμενες επιχειρήσεις της Freeport LNG, αλλά θα συνδράμει και στην αύξηση παραγωγής και εξαγωγών αερίου, με την από κοινού κατασκευή της τέταρτης μονάδας παραγωγής LNG στις εγκαταστάσεις της Freeport. Και οι δύο εταιρείες θα επωφεληθούν από την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας μέσω της εξαγοράς. Με την πρωτοβουλία «JERA Zero CO2 Emissions 2050», η εταιρεία επιθυμεί να ανταποκριθεί στο κάλεσμα για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, προωθώντας την υιοθέτηση πιο πράσινων μεθόδων στην παραγωγή ενέργειας, με το φυσικό αέριο να είναι στρατηγικής σημασίας στην ενεργειακή μετάβαση.

Η Global Infrastructure Partners fund, με τα έσοδα από την εξαγορά, θα συμμετάσχει σε αντίστοιχες επιχειρήσεις στην Αυστραλία, επενδύοντας τα κεφάλαια στην κατασκευή μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου της εταιρείας Woodside Petroleum.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.