Global Gateway, η απάντηση της ΕΕ στο BRI

Global Gateway, η απάντηση της ΕΕ στο BRI

32
Global Gateway, η απάντηση της ΕΕ στο BRI

H Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει ένα νέο πλαίσιο επενδύσεων στις υποδομές, το οποίο φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί και να αποτελέσει απάντηση στο Belt and Road Initiative (BRI).

Το «Global Gateway», το οποίο προβλέπει εγγυήσεις ύψους 40 δισ. ευρώ, θα εστιάσει στη βιωσιμότητα, στην ψηφιοποίηση και στην ενίσχυση των δεσμών της ΕΕ με κύριους εταίρους. Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του Nikkei Asia, το εν λόγω πλαίσιο θα εστιαστεί στους εξής πέντε τομείς: ψηφιακή μετάβαση, μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, μεταφορές, συνδεσιμότητα και ανθεκτικότητα των εμπορικών και εφοδιαστικών αλυσίδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Global Gateway» θα δώσει μεγάλη έμφαση στην επέκταση των ψηφιακών συνεργειών με εταίρους της ΕΕ στον Ινδοειρηνικό, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας συνδεσιμότητας με την Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), όμοιας με αυτή που διατηρεί η ΕΕ με την Ιαπωνία και την Ινδία.

Ανώτατοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών σημειώνουν ότι οι επενδύσεις υπό το «Global Gateway» θα πρέπει να είναι ενδελεχείς, βιώσιμες και ασφαλείς, με στόχο χώρες, κοινωνίες και άνθρωποι να έρθουν κοντά, με σεβασμό στις αξίες της ΕΕ και κυρίως στην αρχή της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η γερμανική Handelsblatt υπογραμμίζει την επιρροή των Κινέζων με φόντο την ανάγκη ανάπτυξης υποδομών σε χώρες της Δύσης, οι οποίες απαιτούν σημαντικές επενδύσεις, που επί του παρόντος δεν μπορούν να καλύψουν οι δυτικές χώρες. Τέλος, σημειώνει ότι το draft του προγράμματος σε πρώτη φάση κρίνεται ασαφές, καθώς δεν απαριθμεί συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.