Θαλάσσια μεταφορά υγροποιημένου CO2: Ο ρόλος της στον δρόμο προς την απανθρακοποίηση

Θαλάσσια μεταφορά υγροποιημένου CO2: Ο ρόλος της στον δρόμο προς την απανθρακοποίηση

176
Θαλάσσια μεταφορά υγροποιημένου CO2: Ο ρόλος της στον δρόμο προς την απανθρακοποίηση

Η ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. (MOL), σε συνεργασία με τη Mitsubishi Shipbuilding Co., Ltd. (MSB) του ομίλου Mitsubishi Heavy Industries, πραγματοποίησαν από κοινού μια μελέτη πάνω σε διάφορους σχεδιασμούς που αφορούν πλοία μεταφοράς υγροποιημένου CO2, με στόχο την ανάπτυξη ενός πλοίου που θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον στον συγκεκριμένο ανερχόμενο κλάδο.

Τα πλοία μεταφοράς LCO2 αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αξιακή αλυσίδα των τεχνολογιών δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS), οι οποίες προσελκύουν ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή παγκοσμίως, ως μέσα επίτευξης της απανθρακοποίησης. Προκειμένου να καλυφθεί η μελλοντική ζήτηση για μεταφορά υγροποιημένου CO2, η MOL και η MSB πραγματοποίησαν την εν λόγω μελέτη, με σκοπό να καταλήξουν στους πλέον αποδοτικούς και πρακτικούς σχεδιασμούς πλοίων μεταφοράς LCO2. Συγκεκριμένα, οι δύο εταίροι κατέληξαν σε σχεδιασμούς πλοίων συνολικής χωρητικότητας έως 50.000 κ.μ., με δυνατότητα αποθήκευσης του LCO2 σε διάφορες πιέσεις, προκειμένου να υπάρχει ευελιξία ως προς τον όγκο του μεταφερόμενου φορτίου.

Η MOL εισήλθε στον κλάδο της μεταφοράς υγροποιημένου CO2 τον Μάρτιο του 2021, όταν και επένδυσε στην εταιρεία Larvik Shipping AS (LS), η οποία διαχειρίζεται πλοία μεταφοράς LCO2 στην Ευρώπη πάνω από 30 χρόνια. Συνδυάζοντας τη συσσωρευμένη εμπειρία της στο κομμάτι της ασφαλούς διαχείρισης πλοίων και φορτίων με την τεχνογνωσία και το σταθερό ιστορικό επιδόσεων της LS, η MOL θα συνεχίσει να εξετάζει τρόπους αύξησης της μεταφορικής ικανότητας των πλοίων μεταφοράς LCO2 και να συνεισφέρει στην περαιτέρω παγκόσμια ανάπτυξη του κλάδου της θαλάσσιας μεταφοράς LCO2.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.