Πράσινες θαλάσσιες οδοί: Η νέα πρόταση 19 ναυτιλιακών κρατών

Πράσινες θαλάσσιες οδοί: Η νέα πρόταση 19 ναυτιλιακών κρατών

403
Πράσινες θαλάσσιες οδοί: Η νέα πρόταση 19 ναυτιλιακών κρατών

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την έναρξη της Clydebank Declaration κατά τη διάρκεια της COP26 στη Γλασκώβη.

Οι συμμετέχοντες στη Διακήρυξη εξέφρασαν τις φιλοδοξίες και τις δεσμεύσεις τους να υποστηρίξουν τη δημιουργία πράσινων θαλάσσιων οδών μέσω της μείωσης των εκπομπών πλοίων που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ δύο ή περισσότερων λιμανιών.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία τουλάχιστον έξι πράσινων θαλάσσιων οδών έως τα μέσα της δεκαετίας. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα και αναλόγως των αποτελεσμάτων, οι συμμετέχοντες στη Διακήρυξη θα επανεξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης των πράσινων θαλάσσιων οδών. Η συνεργασία λιμανιών, διαχειριστών πλοίων και άλλων εμπλεκόμενων μερών στη θαλάσσια αλυσίδα αξίας κρίνεται επιβεβλημένη για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και την προμήθεια φιλικότερων προς το περιβάλλον καυσίμων μέσω των πράσινων αυτών οδών, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης. Πέραν των νέων καυσίμων, και τεχνολογίες πρόωσης των πλοίων κατά τις διαδικασίες παραγωγής, μεταφοράς και χρήσης θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών της ναυτιλίας.

Οι συμμετέχοντες στην Clydebank Declaration επανέλαβαν τον μακροπρόθεσμο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για διατήρηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω των 2 βαθμών Κελσίου, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα ευρήματα του Fourth IMO Greenhouse Gas Study 2020, σύμφωνα με τα οποία, εάν δεν ληφθεί άμεση δράση, oι εκπομπές της ναυτιλιακής βιομηχανίας θα αυξηθούν σημαντικά σε σχέση με τα επίπεδα του 2008.

Στη Διακήρυξη συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Δανία, Φίτζι, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Δημοκρατία της Ιρλανδίας, Ιταλία, Ιαπωνία, Νήσοι Μάρσαλ, Μαρόκο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.