Σε πτώση οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Σε πτώση οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου στην Ευρώπη

101
Σε πτώση οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου υποχώρησαν στην Ευρώπη την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, αφού επανελήφθη χθες η ροή ρωσικού αερίου προς την Γερμανία, δημιουργώντας ελπίδες ότι η Μόσχα αρχίζει να εκπληρώνει την δέσμευση για την αύξηση της τροφοδοσίας και την άμβλυνση των ανησυχιών για ελλείψεις καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Ειδικότερα, η Ρωσία άρχισε να διοχετεύει φυσικό αέριο προς την Γερμανία αργά το βράδυ της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου μέσω του αγωγού που εκκινεί από το Γιαμάλ (Yamal) της Σιβηρίας, μία ημέρα αφού η διακοπή των εξαγωγών εκτόξευσε τις τιμές στην Ευρώπη. Αργότερα, η ροή του φυσικού αερίου αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα γερμανικά στοιχεία.

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε την Τρίτη 9 Νοεμβρίου ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα πλήρωσης των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου, το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των οποίων συνέβαλε στην εκτόξευση των τιμών τους τελευταίους μήνες. Αν και οι τιμές χονδρικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Βρετανία υποχώρησαν, αναλυτές θεωρούν ότι η περαιτέρω μείωση των τιμών εξαρτάται από το αν η Μόσχα θα λάβει περισσότερα μέτρα για να αμβλύνει τις ανησυχίες της Ευρώπης και από το πόσο ψυχρός θα είναι ο φετινός χειμώνας.

Μάλιστα, ο Ντιμίτρι Μαριτσένκο, διευθυντής του οίκου Fitch εκτιμά ότι η Gazprom θα πρέπει να διοχετεύει περί τα 170 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως επί έναν μήνα – αύξηση κατά το ένα τρίτο σε σχέση με την σημερινή ροή – για να πληρωθούν τα ευρωπαϊκά αποθέματα.

«Για να υπάρξει μία τόσο σοβαρή αύξηση στην τροφοδοσία, η Gazprom θα πρέπει να δεσμεύσει επιπλέον χωρητικότητα διέλευσης μέσω της Ουκρανίας – οι αγωγοί Yamal-Europe και Nord Stream 1 δεν επαρκούν», εξηγεί ο Ντιμίτρι Μαριτσένκο.

Υπενθυμίζεται, πως η Ευρώπη, η οποία εξαρτάται από την Ρωσία για το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί, αντιμετωπίζει εδώ και μήνες εκτίναξη των τιμών, λόγω της αυξημένης ζήτησης εξαιτίας της οικονομικής ανάκαμψης που ακολουθεί την βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Τα αποθέματα του φυσικού αερίου βρίσκονται στο χαμηλότερό τους επίπεδο, λόγω του παρατεταμένου χειμώνα του 2020 και επειδή στην συνέχεια δεν αποκαταστάθηκαν.

Ορισμένες χώρες επιρρίπτουν την ευθύνη για την κατάσταση κρίσης που έχει δημιουργηθεί εν μέρει στην Μόσχα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν στα τέλη του Οκτωβρίου όταν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στην Gazprom να αυξήσει τις παραδόσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την πλήρωση των ρωσικών αποθεμάτων. Τέλος, η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι έχει την πρόθεση να στείλει μεγαλύτερες ποσότητες αερίου, αλλά επιθυμεί να επιστρέψει στην πρακτική των πολυετών συμφωνιών προμήθειας φυσικού αερίου, απομακρύνοντας την Ευρώπη απο τις αγορές spot φυσικού αερίου, τις οποίες η Μόσχα υποστηρίζει πως η ΕΕ είχε προτιμήσει τα τελευταία έτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.