ΗΠΑ: Πράσινο φως για επενδύσεις ύψους $1,2 τρισ. στις υποδομές

ΗΠΑ: Πράσινο φως για επενδύσεις ύψους $1,2 τρισ. στις υποδομές

114
ΗΠΑ: Πράσινο φως για επενδύσεις ύψους $1,2 τρισ. στις υποδομές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε πρόσφατα την έγκριση του γιγαντιαίου σχεδίου του επενδύσεων στις υποδομές, μια «κολοσσιαία εξέλιξη», που επιτεύχθηκε έπειτα από μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα υπογράψει «σύντομα» αυτόν τον νόμο, ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, ο οποίος έλαβε το οριστικό «ναι» του αμερικανικού Κογκρέσου, με τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, αλλά επίσης και ορισμένων Ρεπουμπλικανών.

Υπενθυμίζεται, πως μεταξύ των κονδυλίων που θα διατεθούν, $312 δισ. αναμένεται να επενδυθούν στον κλάδο μεταφορών, με σημαντικές επενδύσεις στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Παράλληλα, $17 δισ. δολάρια αναμένεται να διοχετευτούν σε λιμενικές υποδομές ενώ άλλα $25 δισ. δολάρια θα επενδυθούν στα αεροδρόμια της χώρας προκειμένου να διενεργηθούν εργασίες επισκευών και συντήρησης, να μειωθεί η συμφόρηση και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των περιοχών κοντά σε λιμένες και αεροδρόμια, να προωθηθεί η ηλεκτροκίνηση και άλλες φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια του Λευκού Οίκου συνοδεύονται με υψηλές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά πρώτες ύλες. Συνεπώς, η έγκριση του νομοσχεδίου ενδέχεται να προσφέρει μία ακόμη στήριξη στην αγορά των bulkers και νέα πνοή στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο πρώτων υλών.

Τέλος, ο πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύτηκε πως το Κογκρέσο θα υπερψηφίσει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων για επενδύσεις στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της οικολογίας, που παραμένει μπλοκαρισμένο λόγω των διχασμών στο δημοκρατικό στρατόπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.