Ρεκόρ κερδών για τη Maersk

Ρεκόρ κερδών για τη Maersk

124
Ρεκόρ κερδών για τη Maersk

Η εξαιρετική ναυλαγορά των τακτικών γραμμών αντανακλάται στα οικονομικά αποτελέσματα της Maersk. Συγκεκριμένα, o δανέζικος κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων που ισούνται με $6,9 δισ. για το γ’ τρίμηνο του 2021, τα οποία αποδίδει στις ευνοϊκές συνθήκες της ναυλαγοράς.

Ειδικότερα, τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας πηγάζουν κυρίως από τις δραστηριότητές της στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών. Τα έσοδά της από θαλάσσιες δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά $6 δισ., με αποτέλεσμα τα συνολικά της έσοδα να διαμορφωθούν στα $16,6 δισ. Ακόμη, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε $5,8 δισ., με τις θαλάσσιες μεταφορές να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, καθώς τα $5,3 δισ. του συνολικού EBIT προήλθαν απο τη συγκεκριμένη δραστηρίοτητα.

Επιπλέον, η Maersk επανέλαβε τις εκτιμήσεις της για τα συνολικά οικονομικά αποτελέσματα του 2021. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων θα κυμανθούν μεταξύ των $22-23 δισ. Ωστόσο, σημειώνει πως υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα, λόγω των επικρατουσών συνθηκών συμφόρησης στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Παράλληλα, ο δανέζικος κολοσσός προέβη σε αύξηση των συμβολαίων χρονοναύλωσης μακράς διάρκειας, συγκεκριμένα στο 64% του συνολικού portfolio, από το 50% στο οποίο βρισκόταν ένα έτος πριν. Η ενέργεια αυτή κρίνεται απαραίτητη από την εταιρεία, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των δραστηριοτήτων της εν μέσω της επιμένουσας αβεβαιότητας που επικρατεί στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες. Πάντως, η κίνηση αυτή ίσως να εξυπηρετεί ταυτόχρονα και την εξασφάλιση ισχυρών εσόδων σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Άλλωστε, οι ημερήσιοι ναύλοι των συμβολαίων χρονοναύλωσης επηρεάζονται σημαντικά από τις επικρατούσες συνθήκες στη spot αγορά, η οποία διανύει περίοδο παρατεταμένης ευφορίας.

Τέλος, η Maersk δεν αποτελεί τη μοναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στις τακτικές γραμμές και σημειώνει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία τακτικών γραμμών ΟΝΕ κατέγραψε θεαματική αύξηση στην κερδοφορία της κατά το α’ εξάμηνο του έτους, η οποία, σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε, αγγίζει το 891% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Φωτό: Sujithsidharth/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.