ICS: Απαραίτητες οι επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη για την απανθρακοποίηση της...

ICS: Απαραίτητες οι επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

221
ICS: Απαραίτητες οι επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

Πρόσφατη έκθεση του Ιnternational Chamber of Shipping (ICS) σε συνεργασία με τη συμβουλευτική εταιρεία, στους τομείς ενέργειας, περιβάλλοντος και στρατηγικής, Ricardo καταδεικνύει την ανάγκη για σημαντική αύξηση των R&D επενδύσεων, με φόντο την επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας στη ναυτιλιακή βιομηχανία μέχρι το 2050. Συγκεκριμένα, απαιτείται πλήρης μεταμόρφωση των συστημάτων πρόωσης που αξιοποιούνται στη ναυτιλία σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες.

Πριν από την έναρξη της 26ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, το ICS δημοσίευσε την έκθεσή του «A Zero Emission Blueprint for Shipping», στην οποία υπογραμμίζει τις απαραίτητες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο ναυτιλιακός κλάδος με φόντο την ανθρακική ουδετερότητά του.

Επιπλέον, η έκθεση αποτελεί ένα blueprint για τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία προκειμένου να επικεντρωθούν στις επιθυμητές καινοτόμες επενδύσεις. Σε αυτήν έχουν επιλεχθεί 260 R&D projects, τα οποία κρίνονται σημαντικά στη μάχη του μετριασμού τεχνικών και συστημικών προκλήσεων, με στόχο τη μετάβαση στη ναυτιλία μηδενικού ισοζυγίου. Για τη χρηματοδότηση αυτών των projects, απαιτούνται κεφάλαια περίπου $4,4 δισ. Αξίζει να σημειωθεί πως, μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και είκοσι projects που αφορούν το υδρογόνο, την αμμωνία και την ενέργεια που προκύπτει από την αξιοποίηση μπαταριών.

Πάντως, οι εκκλήσεις της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας για τη δημιουργία ταμείου Έρευνας και Ανάπτυξης είναι διαρκείς και από το 2019 έχει προταθεί η δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου, με σκοπό την εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που προέρχονται από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες. Η πρόταση, η οποία θα λάβει έγκριση σε προσεχή συνάντηση στον ΙΜΟ αμέσως μετά την COP26, προβλέπει τη χρηματοδότηση του ταμείου από τις ναυτιλιακές εταιρείες διεθνώς με περίπου $5 δισ. κατά την προσεχή δεκαετία.

Εν κατακλείδι, όπως υπογραμμίζει ο Guy Platten, Γενικός Γραμματέας του ICS, έγκειται στις κυβερνήσεις και στον ΙΜΟ να αναλάβουν δράση και να δείξουν τα ηγετικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.