«Ασυγκίνητος» ο OPEC+ στις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου

«Ασυγκίνητος» ο OPEC+ στις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου

88
«Ασυγκίνητος» ο OPEC+ στις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου

Οι εκκλήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν προς τον OPEC+, προκειμένου ο Οργανισμός να προβεί σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής πετρελαίου δεν έχουν αποβεί αποτελεσματικές. Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο OPEC+ αποφάσισε σε συνεδρίασή του την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου να κρατήσει σταθερή την τωρινή πολιτική σταδιακής αύξησης της προσφοράς πετρελαίου, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ τους τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, σε κοινή γραμμή, Ρωσία και Σαουδική Αραβία υποστήριξαν πως είναι ανέφικτο να υπάρξει περαιτέρω αύξηση της προσφοράς πέρα του προσχεδιασμένου. Την άποψη αυτή βασίζουν στο γεγονός πως επί του παρόντος επικρατεί αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την ικανότητα της ζήτησης να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Έτσι υπάρχει πιθανότητα οι τιμές πετρελαίου να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, δίχως να υπάρξει κάποια παρέμβαση στο πλάνο παραγωγής.

Η «απάθεια» του OPEC+ στις εκκλήσεις του Αμερικανού Προέδρου μονάχα προσθέτει στους πονοκεφάλους που αντιμετωπίζει ο Λευκός Οίκος. Καθώς οι τιμές βενζίνης στις ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στα $4/γαλόνι, οι ΗΠΑ παραμένουν αντιμέτωπες με την ελλιπή προσφορά. Ταυτόχρονα, ο Λευκός Οίκος δεν έχει τη δικαιοδοσία να απαιτήσει αύξηση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου, γεγονός που καταδεικνύει πως η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη ίσως αναγκαστεί να στραφεί στα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματά της (SPR) προκειμένου να θέσει «φρένο» στην αυξητική ρότα των τιμών.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου. Το Brent τελεί υπό διαπραγμάτευση στα $80,90/βαρέλι ενώ το U.S. West Texas Intermediate στα $79,41/βαρέλι. Αναλυτές της τράπεζας UBS κάνουν λόγο για περαιτέρω άνοδο των τιμών πετρελαίου στα περίπου $90/βαρέλι τους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται, πως πρόσφατα οι τιμές πετρελαίου άγγιξαν υψηλά επταετίας, ωστόσο καταγράφουν πτώση την εβδομάδα 1 έως 5 Νοεμβρίου. Τέλος, το Brent βρίσκεται σε τροχιά εβδομαδιαίας πτώσης της τάξεως του 4%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.