Επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

140
Επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Η περιβαλλοντική κρίση επιτάσσει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων με φόντο τη βιωσιμότητα. Σημαντική παράμετρος στην εξίσωση αυτή είναι η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, μεταξύ άλλων και του πετρελαίου, καθώς κατά την καύση εκλύονται στην ατμόσφαιρα σημαντικές ποσότητες επιβλαβών αερίων. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η BP εκτιμά πως η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έχει επιστρέψει σε προ-πανδημικά επίπεδα, συγκεκριμένα άνω των 100 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα.

Επί του παρόντος, η αυξημένη ενεργειακή ζήτηση σε συνάρτηση με τη μειωμένη προσφορά συντελούν στην αύξηση της τιμής των ενεργειακών αγαθών. Η αύξηση αυτή δεν έχει παρατηρηθεί μονάχα στην τιμή του πετρελαίου, αλλά και σε εκείνη του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σε αντίστοιχες περιπτώσεις υψηλής κατανάλωσης πετρελαίου στο παρελθόν, οι παραγωγοί παγκοσμίως κρατούσαν χαμηλά αποθέματα και είχαν αυξήσει σημαντικά την παραγωγή τους. Ωστόσο, μετά την οδυνηρή επίδραση της πανδημίας Covid-19 στην αγορά ενέργειας, οι παραγωγοί δρουν με ιδιαίτερη προσοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο OPEC, που, παρά την ολοένα αυξανόμενη πίεση που δέχεται προκειμένου να αυξήσει ταχύτερα την παραγωγή του, επιμένει στη μετριοπαθή προσέγγιση της σταδιακής αύξησης της προσφοράς πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια/ημέρα κάθε μήνα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου παρουσιάζει έλλειμμα περίπου 2,5 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα σε σύγκριση με την παρούσα ζήτηση. Η ζήτηση αυτή, μάλιστα, δεν περιλαμβάνει τη συνιστώσα της βιομηχανίας αερομεταφορών, η οποία δεν έχει επανέλθει πλήρως από τις συνέπειες της πανδημίας.

Τέλος, η επικρατούσα κατάσταση έχει ωφελήσει ιδιαίτερα τους πετρελαϊκούς κολοσσούς. Ενδεικτικά, BP, Chevron και ExxonMobil κατέγραψαν ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα το γ’ τρίμηνο του έτους.

Φωτό: Anoop VS/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.