Ελάχιστος εταιρικός φορολογικός συντελεστής: Το πράσινο φως από τους G20

Ελάχιστος εταιρικός φορολογικός συντελεστής: Το πράσινο φως από τους G20

229
Ελάχιστος εταιρικός φορολογικός συντελεστής: Το πράσινο φως από τους G20

Τη θέσπιση ελάχιστου εταιρικού φορολογικού συντελεστή 15% ενέκριναν οι αρχηγοί των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο συντελεστής αυτός είχε προταθεί από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και έχει ως στόχο την κατάργηση των «φορολογικών παραδείσων». Συγκεκριμένα, προσβλέπει στο να αποτρέπει πολυεθνικές επιχειρήσεις από την ίδρυση παραρτημάτων σε χώρες όπου ο εταιρικός συντελεστής φορολόγησης είναι χαμηλός.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τον περασμένο Οκτώβριο, 136 χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για τη θέσπιση ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης για πολυεθνικές εταιρείες ‒ σε αυτές συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Amazon, η Google, η Microsoft και η Apple. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, έκρινε πως η υποστήριξη της συμφωνίας από τις G20 θα αποβεί ευνοϊκή για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται πως η ναυτιλιακή βιομηχανία αποτελεί εξαίρεση, καθώς θα συνεχίσει να φορολογείται με το ισχύον καθεστώς. Τέλος, το νέο φορολογικό πλαίσιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2023.

Φωτό: Roberto Monaldo – Lapresse – Pool/ AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.