Ρεκόρ διακίνησης εμπορευμάτων για τη Διώρυγα του Παναμά

Ρεκόρ διακίνησης εμπορευμάτων για τη Διώρυγα του Παναμά

111
Ρεκόρ διακίνησης εμπορευμάτων για τη Διώρυγα του Παναμά

Ευνοϊκή παρουσιάστηκε η αύξηση του διεθνούς εμπορίου για τη Διώρυγα του Παναμά, όπως ανακοίνωσε η Αρχή της Διώρυγας. Συγκεκριμένα, μέσω της διώρυγας διακινήθηκαν εμπορεύματα άνω του μισού δισ. τόνων το δημοσιονομικό έτος του 2021, το οποίο για τη διώρυγα ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας ρεκόρ.

Ειδικότερα, η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά έκανε λόγο για 516,7 εκατ. τόνους αγαθών, το οποίο αντιστοιχεί στο 3,5% περίπου του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου. Τα αγαθά που διήλθαν από τη διώρυγα ήταν κατά κύριο λόγο σιτηρά και πετρελαϊκά προϊόντα, όπως αργό πετρέλαιο και βενζίνη.

Επιπλέον, η Αρχή της Διώρυγας έκρινε πως το ρεκόρ οφείλεται στη διέλευση μεγαλύτερων πλοίων, τα οποία διαθέτουν μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα. Ταυτόχρονα, ευνοϊκή ήταν και η απότομη αύξηση των εμπορευματικών ροών LNG προς την Ασία.

Τέλος, για το δημοσιονομικό έτος του 2022, το οποίο εκκίνησε τον Οκτώβριο, εκτιμήσεις κάνουν λόγω για ακόμα μεγαλύτερη διακίνηση εμπορευμάτων από τη διώρυγα. Ενδεικτικά, οι πρώτες εκτιμήσεις έχουν διαμορφωθεί στους 535 εκατ. τόνους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.