Τα βρετανικά λιμάνια μπροστά σε ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις

Τα βρετανικά λιμάνια μπροστά σε ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις

63
Τα βρετανικά λιμάνια μπροστά σε ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις

Η Βρετανική Ένωση Λιμένων πρόσφατα δημοσίευσε την έρευνά της για την επιχειρηματική απόδοση των βρετανικών λιμένων και των μελλοντικών προοπτικών τους. Παρά τις έντονες ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση και την πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα, υπάρχει μια γενικότερη αισιοδοξία για την απόδοση του κλάδου το επόμενο έτος.

Μια πιο προσεκτική ματιά, όμως, αποκαλύπτει μια διαφορετική ανάγνωση των ευρημάτων. Παρόλο που το 47,3% των λιμένων αναφέρουν βελτίωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, ένα αξιοσημείωτο 31,6% αναφέρουν πτώση στα έσοδά τους σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια ώρα, μπορεί η πλειονότητα να καταγράφει καλύτερη απόδοση σε σχέση με την ίδια περίοδο δύο χρόνια πριν, ως απόρροια των αυξημένων επενδύσεων σε νέες υπηρεσίες και υποδομές, οι προκλήσεις όμως που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν οι εν λόγω λιμένες είναι σημαντικές, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έρευνα.

Για παράδειγμα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι το Brexit θα επηρεάσει τις δραστηριότητες σημαντικού αριθμού λιμένων, κυρίως μικρότερων, λόγω δυσκολίας χρηματοδότησης. Σοβαρούς προβληματισμούς συνιστούν επίσης η έλλειψη οδηγών οχημάτων μεταφοράς προϊόντων και η συμφόρηση στα λιμάνια. Ο πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Λιμένων, Richard Ballantyne, σχολιάζει ότι οι προβληματισμοί είναι υπαρκτοί και σοβαροί, όμως παρ’ όλη τη ρευστή αυτή κατάσταση, τα τρία τέταρτα των λιμένων που συμμετείχαν στην έρευνα εμφανίζονται αισιόδοξα για την απόδοσή τους τους επόμενους μήνες. Εν κατακλείδι, τα βρετανικά λιμάνια στο σύνολό τους συνεχίζουν να είναι ανταγωνιστικά και να αποτελούν έναν επικερδή ανεξάρτητο κλάδο, με προσανατολισμό σε νέες υπηρεσίες και υποδομές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.