Πού οδεύει η ενεργειακή κρίση σε Ευρώπη και Ασία

Πού οδεύει η ενεργειακή κρίση σε Ευρώπη και Ασία

89
Πού οδεύει η ενεργειακή κρίση σε Ευρώπη και Ασία

Ύστερα από μια παρατεταμένη κρίση λόγω της πανδημίας, η ανάκαμψη των οικονομιών συνοδεύεται από αύξηση ζήτησης σε ενέργεια. Επίσης, ο επερχόμενος χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο οδηγεί με τη σειρά του σε αύξηση της ζήτησης, συμπαρασύροντας τις τιμές αερίου σε επίπεδα ρεκόρ σε Ευρώπη και Ασία.

Ως αποτέλεσμα, οι παραδόσεις LNG στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 114 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα σε σχέση με τα 116 εκατ. κυβικά μέτρα ανά ημέρα έναν χρόνο πριν, με τα αποθέματα να είναι ήδη σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Ο ανταγωνισμός Ασίας και Ευρώπης έχει ως βάση και το αμερικανικό LNG. Οι τρεις μεγαλύτεροι αγοραστές φυσικού αερίου, δηλαδή η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια

Κορέα, εισήγαγαν περισσότερο αμερικανικό LNG σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά, ενώ οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς είδαν μικρότερες εισροές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι αμερικανικές εξαγωγές αναμένεται να φτάσουν τα 9,7 δισ. κυβικά μέτρα την ημέρα, με την πλειονότητα να προορίζεται για ασιατικές αγορές, συνεπώς ένας πιο ήπιος ασιατικός χειμώνας είναι η μόνη ελπίδα για περισσότερα αποθέματα προς την Ευρώπη, που θα οδηγήσουν σε εξομάλυνση των τιμών του αερίου στη Γηραιά Ήπειρο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.