Νέο δάνειο συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα για τη Seanergy Maritime

Νέο δάνειο συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα για τη Seanergy Maritime

187
Νέο δάνειο συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα για τη Seanergy Maritime
Φωτό αρχείου

H ναυτιλιακή εταιρεία Seanergy Maritime Holdings ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών ότι έλαβε δεσμευτική επιστολή από κορυφαία ευρωπαϊκή τράπεζα για την παροχή δανειακής διευκόλυνσης, συνδεδεμένης με τη βιωσιμότητα της εταιρείας, για τη χρηματοδότηση μέρους του κόστους απόκτησης του πλοίου «M/V Worldship».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δεσμευτική επιστολή, το δάνειο που συνδέεται με τη βιωσιμότητα της Seanergy θα έχει ύψος $16,85 εκατ. και θα αποσβεστεί σε μία πενταετία, οπότε και η ναυτιλιακή θα πρέπει να καταβάλει την τελική δόση ύψους $6,1 εκατ. Το επιτόκιο δανεισμού, βάσει της ανακοίνωσης, θα είναι 3,05% συν το ετήσιο διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου (LIBOR), το οποίο μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω εάν επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι μείωσης των εκπομπών. Για την έγκριση του δανείου απαιτείται η οριστικοποίηση του φακέλου τεκμηρίωσης, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, θα ολοκληρωθεί εντός Νοεμβρίου του 2021.

Παράλληλα, η Seanergy υπέγραψε το Call to Action for Shipping Decarbonization («Call to Action»), η οποία αποτελεί παγκόσμια συμμαχία περισσότερων από 190 ηγέτιδων εταιρειών και οργανισμών του κλάδου που δραστηριοποιούνται στο σύνολο των επιμέρους αγορών της θαλάσσιας οικονομίας. Οι υπογράφοντες αυτή την «Πρόσκληση για Δράση» πιστεύουν ακράδαντα ότι μια δίκαιη προσπάθεια απαλλαγής από τον άνθρακα της θαλάσσιας αλυσίδας εφοδιασμού έως το 2050 είναι και δυνατή και απαραίτητη.

Ο κ. Σταμάτης Τσαντάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Seanergy Maritime, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε άλλη μία καινοτόμο χρηματοδότηση για τη Seanergy, η οποία συνάδει με τη συντηρητική προσέγγιση μόχλευσης της εταιρείας αλλά και με τη δέσμευσή μας έναντι των στόχων βιωσιμότητας που έχουμε θέσει. Τα έσοδα αυτού του νέου δανείου θα ενισχύσουν περαιτέρω τη ρευστότητα της εταιρείας. Ταυτόχρονα είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συμμετάσχουμε ενεργά μαζί με τους παγκόσμιους ηγέτες του κλάδου στο “Call to Action”, μια σημαντική πρωτοβουλία, που στοχεύει στο να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης του κλάδου. Η Seanergy έχει προ πολλού θέσει σε προτεραιότητα στην ατζέντα της την εφαρμογή των κριτηρίων βιωσιμότητας ESG (που αφορούν την Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση) και έχει εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις και συνεργασίες στο επίμαχο αυτό ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτών μας και των κυβερνητικών οργανισμών μας, ούτως ώστε να υποστηριχθεί ο κοινός στόχος για μια πιο πράσινη ναυτιλία».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόλος της Seanergy, μετά και την παράδοση του «M/V Dukeship», θα αποτελείται από 17 πλοία Capesize, η μέση ηλικία των οποίων είναι τα 11,5 έτη, ενώ η συνολική χωρητικότητά τους ανέρχεται σε περίπου 3.011.083 dwt.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.