Η Amazon ναυλώνει πλοία γενικού φορτίου για την κάλυψη των μεταφορικών της...

Η Amazon ναυλώνει πλοία γενικού φορτίου για την κάλυψη των μεταφορικών της αναγκών

237
Η Amazon ναυλώνει πλοία γενικού φορτίου για την κάλυψη των μεταφορικών της αναγκών

Με τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις ελλείψεις σε χωρητικότητα και εμπορευματοκιβώτια να συνεχίζονται, βάσει εκτιμήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών, πιθανώς και εντός του 2022, οι εταιρείες λιανικής πώλησης συνεχίζουν, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους προκειμένου να εξασφαλίσουν τη ροή των εμπορευμάτων τους από την Ασία. Σε αυτό το πλαίσιο, αν και η ιδέα της ναύλωσης πλοίων ξεκίνησε ως αστείο πριν από λίγο καιρό, σύντομα πολλές εταιρείες λιανικής πώλησης, όπως η Home Depot, η Wal-Mart, η IKEA και η Costco μεταξύ άλλων, έκαναν αυτή τη μέχρι πρότινος «τρελή» ιδέα πράξη.

Το λιμάνι του Χιούστον επισήμανε με ένα tweet τη νέα αυτή τάση που επικρατεί στην αγορά, δημοσιοποιώντας φωτογραφίες ενός πλοίου γενικού φορτίου που είχε δέσει στο λιμάνι προκειμένου να ξεφορτώσει εμπορευματοκιβώτια. Όπως έγραψε το λιμάνι στην ανάρτησή του, «το ηλεκτρονικό εμπόριο ανθεί και διέρχεται από το λιμάνι του Χιούστον!».

Ειδικότερα, το πλοίο «Star Lygra», γενικού φορτίου και χωρητικότητας 50.700 dwt, αντιπροσωπεύει πολλές από τις τάσεις που επικρατούν τη δεδομένη στιγμή στον τομέα της ναυτιλίας. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από την Κίνα στα τέλη Αυγούστου φορτωμένο με εμπορευματοκιβώτια της Amazon, του μεγαλύτερου διαδικτυακού λιανοπωλητή στον κόσμο. Η εταιρεία-κολοσσός, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών πριν από πέντε χρόνια, όταν η κινεζική εταιρεία logistics του ομίλου άρχισε να προβαίνει σε κρατήσεις για θαλάσσιες υπηρεσίες μεταφοράς για τους προμηθευτές του, έχει αρχίσει πλέον να διεκπεραιώνει ολοένα και περισσότερες από τις δικές του αποστολές. Η αδυναμία εξεύρεσης διαθέσιμης χωρητικότητας στα πλοία της αγοράς των τακτικών γραμμών έχει οδηγήσει πολλούς λιανοπωλητές στη ναύλωση πλοίων γενικού φορτίου προκειμένου να μεταφέρουν τα εμπορευματοκιβώτιά τους και να αποφύγουν την έντονη συμφόρηση που παρατηρείται στα λιμάνια της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, προσεγγίζοντας άλλους προορισμούς, όπως το Χιούστον.

Μάλιστα, καθώς οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες όπως αυτές που ανέλαβε προ ολίγων ημερών η κυβέρνηση Μπάιντεν για την εξομάλυνση των διαταραχών που υφίστανται οι εφοδιαστικές αλυσίδες στις ΗΠΑ αναμένεται ότι θα πάρουν μήνες, ολοένα και περισσότεροι από τους μεγάλους λιανοπωλητές και φορτωτές φαίνεται πως θα καταφύγουν σε τέτοιου τύπου εναλλακτικές λύσεις.

Φωτό: Port of Houston

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.