H αντίδραση των Ευρωπαίων εφοπλιστών στην πρόταση FuelEU Maritime

H αντίδραση των Ευρωπαίων εφοπλιστών στην πρόταση FuelEU Maritime

143
H αντίδραση των Ευρωπαίων εφοπλιστών στην πρόταση FuelEU Maritime

H ECSA εξέδωσε την Τρίτη 19 Οκτωβρίου το position paper για την πρόταση FuelEU Maritime. Σαφώς, οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές χαιρετίζουν τις αυξημένες κλιματικές φιλοδοξίες του πακέτου «Fit for 55», αναγνωρίζοντας ότι η κλιματική κρίση είναι μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.

«Παρά το γεγονός ότι μια διεθνής λύση για τη ναυτιλία είναι προτιμητέα, η ναυτιλία πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση και σε επίπεδο ΕΕ. Η ECSA υποστηρίζει την πρόταση του FuelEU Maritime για την ενίσχυση της χρήσης καθαρότερων καυσίμων από τη ναυτιλία, τα οποία επί του παρόντος δεν είναι οικονομικά επωφελή ή εμπορικά διαθέσιμα. Ωστόσο, η πρόταση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις άλλες προτάσεις του πακέτου «Fit for 55» και με την αυξημένη κλιματική φιλοδοξία της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Claes Berglund, πρόεδρος της ECSA.

Υπό την τρέχουσα πρόταση, η εφαρμογή μειγμάτων βιοκαυσίμων που αγοράζονται εκτός ΕΕ θα βασίζεται μόνο σε έγγραφα που παρέχονται από τρίτους προμηθευτές καυσίμων. Η χρήση εγγράφων που παρέχονται από προμηθευτές καυσίμων εκτός ΕΕ για τον υπολογισμό της εξοικονόμησης άνθρακα που συμβάλλει στους κλιματικούς στόχους της ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά κενά επιβολής, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σωτήρης Ράπτης, Acting Secretary General της ΕCSA, τονίζει τα εξής: «Η πρόταση FuelEU Maritime μπορεί να καταστεί μια “χαμένη ευκαιρία” για τη χρήση καθαρότερων καυσίμων από τον κλάδο. Καθιστώντας τους προμηθευτές καυσίμων της ΕΕ υπεύθυνους για την προσαρμογή με τα πρότυπα καυσίμων, οι ανησυχίες αυτές θα μετριαστούν. Η ενίσχυση της ζήτησης αποτελεί κλειδί και τα έσοδα του ΕU ETS, τα συμβόλαια άνθρακα για τη διαφορά υπό το ταμείο καινοτομίας EU ETS και ένας υψηλότερος πολλαπλασιαστής υπό τη Renewable Energy Directive θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να γεφυρωθεί η διαφορά τιμής μεταξύ καθαρότερων και συμβατικών καυσίμων».

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.