Βρέθηκε το ναυάγιο του «Bear»

Βρέθηκε το ναυάγιο του «Bear»

267
Βρέθηκε το ναυάγιο του «Bear»

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, ερευνητικές ομάδες από τη NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ και συνεργαζόμενα ακαδημαϊκά ιδρύματα βρίσκονταν σε μια πολυεπίπεδη αναζήτηση του θρυλικού ιστιοφόρου «Bear».

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2021, η υποναύαρχος Nancy Hann, εκ μέρους της ΝΟΑΑ και της αμερικανικής Ακτοφυλακής, ανακοίνωσε την εύρεση του ναυαγίου του «Bear» περίπου 90 μίλια νότια του ακρωτηρίου Sable στη Nova Scotia του Καναδά.

Το «Bear» θεωρείται ένα από τα ιστορικότερα πλοία που έχουν «υπηρετήσει» στην Ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Ναυπηγήθηκε στη Σκωτία το 1874 και τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής του υπήρξε μέλος ενός εμπορικού στόλου με κύρια ενασχόληση το κυνήγι φώκιας. Το 1884 αγοράστηκε από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό και χρησιμοποιήθηκε για τη διάσωση των μελών της αποστολής Greely, που απέτυχαν να φτάσουν στην Αρκτική. Από το 1885 θα αποκτούσε μόνιμη παρουσία στην Αρκτική και επί 41 χρόνια θα διέσχιζε τα κύματα του αφιλόξενου Βορρά της αμερικανικής ηπείρου, προστατεύοντας τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών.

Μετά τη μακρά πορεία του στην Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, το «Bear», έχοντας υπηρετήσει σε διάφορες αποστολές τόσο στον Α΄ όσο και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα αποσυρόταν από την ενεργό δράση το 1948. Το πλοίο, ευρισκόμενο σε απραξία, θα αγοραζόταν το 1963 από έναν επιχειρηματία, ο οποίος σχεδίαζε να το μετατρέψει σε μουσείο και εστιατόριο τοποθετώντας το στην προκυμαία της Φιλαδέλφειας. Ωστόσο, καθώς ρυμουλκούνταν στη θάλασσα, χάθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Πάνω από πέντε δεκαετίες μετά, το 2019, ερευνητικές ομάδες της NOAA, οι οποίες προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τη μοίρα του «Bear», χαρτογράφησαν 62 τετραγωνικά μίλια από τον βυθό της θάλασσας και εντόπισαν δύο στόχους για περαιτέρω εξερεύνηση. Παρόλο που οι συνθήκες έρευνας ήταν εξαιρετικά δύσκολες, κατέστη εφικτό να συγκεντρωθεί αρκετό φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό, ώστε να υπάρξει επαρκής τεκμηρίωση για την ταυτότητα του ναυαγίου.

Με την πρόσφατη ανακοίνωση της εύρεσης του «Bear» στον βυθό της θάλασσας, κλείνει οριστικά το κεφάλαιο ενός πλοίου που βρισκόταν σε υπηρεσία σε βάθος πολλών δεκαετιών τόσο τον 19ο όσο και τον 20ο αιώνα και αποτελεί σημαίνον κεφάλαιο για την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Φωτό: USCG/ΝΟΑΑ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.