Μύδροι Γκουτέρες για την πράσινη πρόοδο της ναυτιλίας

Μύδροι Γκουτέρες για την πράσινη πρόοδο της ναυτιλίας

103
Μύδροι Γκουτέρες για την πράσινη πρόοδο της ναυτιλίας

Με αυστηρό ύφος σχολίασε την πρόοδο της ναυτιλιακής βιομηχανίας στον μαραθώνιο της απανθρακοποίησης ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του στο Global Sustainable Transport Conference των Ηνωμένων Εθνών στο Πεκίνο.

«Ας είμαστε ειλικρινείς. Ενώ τα κράτη-μέλη έχουν κάνει κάποια πρώτα βήματα μέσω του International Civil Aviation Organization και του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών από τις αερομεταφορές και τη ναυτιλία αντίστοιχα, οι επί του παρόντος δεσμεύσεις δεν ευθυγραμμίζονται με τη Συμφωνία του Παρισιού. Στην πραγματικότητα, είναι συνεπείς με την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά παραπάνω από 3 βαθμούς Κελσίου».

Ο κ. Γκουτέρες κάλεσε τον ΙΜΟ και τα κράτη-μέλη του να υιοθετήσουν μια νέα δέσμη «φιλόδοξων και αξιόπιστων στόχων», που θα είναι συνεπείς με τη Συμφωνία του Παρισιού. Παράλληλα ανέφερε ότι τα μηδενικών εκπομπών πλοία θα πρέπει να είναι εμπορικά βιώσιμα έως το 2030 για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.