Φράγμα του Νείλου: Ένα βήμα μπρος δύο πίσω για το μεγαλεπήβολο project...

Φράγμα του Νείλου: Ένα βήμα μπρος δύο πίσω για το μεγαλεπήβολο project στη Βόρεια Αφρική

297
Φράγμα του Νείλου: Ένα βήμα μπρος δύο πίσω για το μεγαλεπήβολο project στη Βόρεια Αφρική

Την ανάγκη για μια δεσμευτική συμφωνία για την ολοκλήρωση και τη διαχείριση του Μεγάλου Αιθιοπικού Φράγματος (GERD) στον ποταμό Νείλο υπογράμμισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ούγγρο ομόλογό του Janos Ader στη Βουδαπέστη.

«Δεν θέλουμε το νερό να αποτελεί αιτία συγκρούσεων, αλλά λόγο για αμοιβαία οφέλη, συνεργασία, ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο ποταμός Νείλος είναι η κύρια πηγή νερού για την Αίγυπτο, η οποία αποτελεί μία από τις χώρες που ταλανίζονται από την έλλειψη νερού.

Υπενθυμίζεται ότι, στα μέσα Σεπτεμβρίου, το UN Security Council εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τις διενέξεις γύρω από το GERD, ενθαρρύνοντας Αιθιοπία, Σουδάν και Αίγυπτο να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος.

Οι τρεις χώρες αναλώνονται σε μάλλον αδιέξοδες συνομιλίες υπό τη διαμεσολάβηση της Αφρικανικής Ένωσης. Αν και η κατασκευή του φράγματος έχει πλέον ολοκληρωθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό, η Αίγυπτος αντιδρά στον τρόπο μελλοντικής λειτουργίας του, αφού ο περιορισμός μεγάλης ποσότητας υδάτων εντός του φράγματος θα επηρεάσει την κυκλοφορία στον Νείλο και πιθανώς να οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση της στάθμης του νερού, ειδικά στις κεντρικές περιοχές της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος αντιτίθεται στη δημιουργία του φράγματος από την έναρξη της κατασκευής του, το 2011, υποστηρίζοντας ότι το υδροηλεκτρικό σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί θα μειώσει τη ροή του νερού σε όλο το μήκος του ποταμού, οδηγώντας σε εξαφάνιση την πολύτιμη γεωργική παραγωγή κατά μήκος του ποταμού.

Η Αιθιοπία υποστηρίζει ότι το φράγμα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της οξείας έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Την άποψη της Αιθιοπίας φαίνεται να συμμερίζεται και το Σουδάν, που εξαρτάται κατά πολύ από τις ενεργειακές πολιτικές των γειτόνων του.

Φωτό: Maxmar/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.