Ιαπωνία: Εκτιμήσεις για αύξηση της παραγωγής χάλυβα

Ιαπωνία: Εκτιμήσεις για αύξηση της παραγωγής χάλυβα

43
Ιαπωνία: Εκτιμήσεις για αύξηση της παραγωγής χάλυβα

Αύξηση της παραγωγής χάλυβα εκτιμά το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΜΕΤΙ) της Ιαπωνίας το δ΄ τρίμηνο του 2021. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, η παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα της Ιαπωνίας αναμένεται αυξημένη κατά 9,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020, στους 24,11 εκατ. τόνους. Εφόσον η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο που η παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα σημειώνει άνοδο, αντικατοπτρίζοντας την ανάκαμψη της

ζήτησης χάλυβα στην αυτοκινητοβιομηχανία και στον κλάδο κατασκευής βιομηχανικών μηχανημάτων.

Επιπλέον, αυξημένη αναμένεται η ζήτηση των προϊόντων χάλυβα το δ΄ τρίμηνο, συγκεκριμένα κατά 6,7%, στους 21,84 εκατ. τόνους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, οι εξαγωγές προϊόντων χάλυβα εκτιμώνται αυξημένες κατά 16,9%, στους 7,11 εκατ. τόνους, την υπό εξέταση περίοδο.

Ωστόσο, αβεβαιότητα εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων παράλληλα με την επίδραση της πανδημίας στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Υπενθυμίζεται πως η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, καθώς εξάρσεις της Covid-19 στην υπόλοιπη Ασία δημιούργησαν σκοπέλους στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αυτοκινητοβιομηχανία στην Ιαπωνία έχει ταλανιστεί λόγω της πανδημίας, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, με την παραγωγή της να καταγράφει κάθοδο, καθώς υπάρχει έλλειψη εξαρτημάτων, όπως για παράδειγμα τσιπ.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η εκτιμώμενη ανάκαμψη της βιομηχανίας χάλυβα στην Ιαπωνία έρχεται σε μια περίοδο όπου η Κίνα έχει «πατήσει φρένο» στη δική της παραγωγή, σε μια προσπάθεια να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους. Πόσο δύνανται οι πολιτικές του Πεκίνου να ευνοήσουν την παραγωγή χάλυβα και τις εξαγωγές της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου;

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.