Υπoγραφή μνημονίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Υπoγραφή μνημονίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

50
Υπoγραφή μνημονίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπέγραψε με τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου, Mohamed Shaker, την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, η οποία θα είναι η πρώτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θα γίνει με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια. Πρόκειται για έργο με πολλαπλά οφέλη:

-Μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου, με τη δημιουργία ενός κοινού, ζωτικού πεδίου οικονομικής συνεργασίας.
-Ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος μέσω της διεύρυνσης των διεθνών μας διασυνδέσεων.
-Το έργο θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
-Οι ποσότητες ενέργειας που θα εισάγονται από την ηλεκτρική διασύνδεση θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών ηλεκτρισμού, την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού και την εξοικονόμηση πόρων, καθώς η ενέργεια από ΑΠΕ είναι αισθητά φθηνότερη συγκριτικά με εκείνη που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Η ανάγκη υπογραφής του MoU ανάμεσα στις δύο χώρες συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, στην επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κάιρο και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah el–Sisi. Σε αυτή τη συνάντηση τέθηκαν οι βάσεις που επισφραγίζουν τη στρατηγική συνεργασία Αθήνας-Καϊρου. Τον Πρωθυπουργό είχε συνοδέψει στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ο κ. Σκρέκας, ο οποίος εκτός από τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, Mohamed Shaker, είχε συναντηθεί επίσης με την Υπουργό Περιβάλλοντος, Yasmine Fouad  και τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του αιγυπτιακού Υπουργείου Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία, θα συσταθούν κοινές ομάδες εργασίας με αξιωματούχους των δύο χωρών προκειμένου να εξετάσουν τις λεπτομέρειες του έργου. Μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο ένταξης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών στα Έργα Κοινού/Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI), στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου αναβαθμίζει αισθητά τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας, συμβάλλοντας στην επάρκεια εφοδιασμού της Ευρώπης, στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί επίσης ένα καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ καταδεικνύει ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών υλοποιείται σε όλα τα επίπεδα».

Πηγή: ΥΠΕΝ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.