Ενθαρρυντική η εικόνα των ναυτιλιακών αγορών μέσα στο 2021

Ενθαρρυντική η εικόνα των ναυτιλιακών αγορών μέσα στο 2021

342
Ενθαρρυντική η εικόνα των ναυτιλιακών αγορών μέσα στο 2021

Με αφορμή την πιο πρόσφατη εξαμηνιαία έκθεση της Clarksons για τις ναυτιλιακές αγορές, υψηλόβαθμα στελέχη του ναυλομεσιτικού οίκου σχολιάζουν την πορεία των αγορών μέσα στο 2021 και αναφέρουν εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους.

Ειδικότερα, το 2021 αποτελεί ένα ιδιαίτερα δυναμικό έτος για τη ναυτιλία. Ενδεικτικά, ο δείκτης ClarkSea του ναυλομεσιτικού οίκου, ο οποίος αντανακλά τα κέρδη πλοίων σε cross-sector επίπεδο, κατέγραψε απότομη άνοδο και διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα $23.943 ανά ημέρα για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου (55% περισσότερο από την αντίστοιχη περίοδο ένα έτος πριν). Σημειώνεται πως τον Σεπτέμβριο ο δείκτης διαμορφώθηκε στα $38.944 ανά ημέρα, επίπεδα υψηλότερα από το 98% όσων έχουν καταγραφεί τα τελευταία 30 έτη.

Επιπλέον, το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο έχει ήδη επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας, όπως αναφέρει ο Steve Gordon, Managing Director της Clarksons. Μάλιστα, εκτιμάται πως το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο θα ανέλθει στους 12 δισ. τόνους το 2021, αυξημένο κατά 3,9% σε σύγκριση με το 2020 (4,4% σε τονομίλια). Πάντως, η ανάκαμψη αυτή δεν ήταν καθολική για όλα τα segments. Το εμπόριο πετρελαίου παραμένει 10% υπό των επιπέδων προ πανδημίας, στα οποία εκτιμάται πως θα επιστρέψει αργά μέσα στο 2022. Ακόμη, ο ναυλομεσιτικός οίκος εκτιμά ότι το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο θα διαμορφωθεί περίπου στους 12,4 δισ. τόνους για το 2022, αυξημένο κατά 3,2%.

Παράλληλα, ορισμένες ναυλαγορές κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα το 2021, με τη ναυλαγορά των containerships να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ‒ σύμφωνα με την Clarksons, κατέγραψε επίπεδα ρεκόρ, τόσο στη spot αγορά όσο και σε εκείνη των χρονοναυλώσεων. Ταυτόχρονα, η ναυλαγορά των bulkers κατέγραψε υψηλά 13 ετών, ενώ τα σημάδια για τις ναυλαγορές των LNG και LPG είναι θετικά, ακόμα και αν η δεύτερη παρουσίασε μεταβλητότητα μέσα στο έτος.

Επιπροσθέτως, οι παραγγελίες κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Σε ό,τι αφορά τα containerships, πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας των 3,4 εκατ. TEUs παραγγέλθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του έτους, με το orderbook των containerships να αντιστοιχεί στο 22% του στόλου τους. Σε γενικότερο επίπεδο, οι παραγγελίες πλοίων διαμορφώθηκαν στα 85 εκατ. dwt την υπό εξέταση περίοδο.

Ωστόσο, παρά τη σωρεία παραγγελιών που σημειώνεται μέσα στο 2021, το orderbook παραμένει σε κάπως χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Clarksons, αντιστοιχεί στο 9% του στόλου, ενώ το 2008 αντιστοιχούσε σε περισσότερο από το 50%. Ταυτόχρονα, υπάρχει περιορισμένος αριθμός ενεργών ναυπηγείων (μόλις 111 σε σύγκριση με τα 320, που είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί).

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η λιμενική συμφόρηση απασχολεί σημαντικό ποσοστό του διεθνούς στόλου ‒ συγκεκριμένα, το 4% του στόλου των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και το 3% των bulk carriers.

Φωτό: Khaled Elfiqi/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.