Επενδύσεων συνέχεια σε φιλικά προς το περιβάλλον πλοία εγκατάστασης υπεράκτιων ανεμογεννητριών

Επενδύσεων συνέχεια σε φιλικά προς το περιβάλλον πλοία εγκατάστασης υπεράκτιων ανεμογεννητριών

128
Επενδύσεων συνέχεια σε φιλικά προς το περιβάλλον πλοία εγκατάστασης υπεράκτιων ανεμογεννητριών

Η ολλανδική εταιρεία Van Oord προχώρησε στην παραγγελία για ένα πλοίο εγκατάστασης υπεράκτιων κατασκευών, το οποίο θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο μεθανόλη. Το νεότευκτο πλοίο, του οποίου η παράδοση είναι προγραμματισμένη για το 2024 και ναυπηγείται στο Yantai CIMC Raffles Shipyard στην Κίνα, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών ισχύος έως και 20 MW, ενώ θα παράγει αρκετά χαμηλά επίπεδα εκπομπών CO2.

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες επίτευξης των παγκόσμιων κλιματικών στόχων και από το 2002, οπότε και ξεκίνησε να επιχειρεί στον τομέα της εγκατάστασης υπεράκτιων ανεμογεννητριών, η Van Oord αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στον συγκεκριμένο κλάδο. Ειδικότερα, από το 2002, η εταιρεία έχει συνεισφέρει στην εγκατάσταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 14,5 GW, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος των υπεράκτιων αιολικών πάρκων παγκοσμίως, η οποία υπολογίζεται περίπου στα 35 GW έως τα τέλη του 2020.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 300 GW έως το 2050, ενώ παγκοσμίως η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αναμένεται να φτάσει τα 2.000 GW έως το 2050. Καθώς αυξάνεται η ζήτηση για υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, αυξάνεται και το μέγεθος αυτών. Το 2002 υπήρχαν υπεράκτιες ανεμογεννήτριες ισχύος 2 MW, ενώ σήμερα υπάρχουν εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες ισχύος 14 MW. Οι έλικες των ανεμογεννητριών ήδη ξεπερνούν σε μήκος τα 100 μ. και ως εκ τούτου η μεταφορά και η εγκατάσταση αυτών απαιτούν μεγαλύτερα πλοία. Η Van Oord επενδύει στο νέο αυτό πλοίο, προκειμένου να μεταφέρει τις ανεμογεννήτριες της επόμενης γενιάς, οι οποίες θα έχουν ονομαστική ισχύ 20 MW.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.