«Εύφλεκτες» γεωπολιτικές ζυμώσεις στη Σινική Θάλασσα

«Εύφλεκτες» γεωπολιτικές ζυμώσεις στη Σινική Θάλασσα

128
«Εύφλεκτες» γεωπολιτικές ζυμώσεις στη Σινική Θάλασσα

Τεταμένη εμφανίζεται η γεωπολιτική πραγματικότητα στη Σινική Θάλασσα, καθώς ο Κινέζος πρόεδρος Xi έδωσε εντολή στον κινεζικό στρατό να αυξήσει την παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή της Ταϊβάν, όπως αναφέρουν ιαπωνικά ΜΜΕ.

Σημειώνεται πως αυτή η εντολή ήρθε έπειτα από κοινή στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Καναδά, Ιαπωνίας, Ολλανδίας και Νέας Ζηλανδίας, η οποία έλαβε χώρα σε ύδατα νοτιοδυτικά της Okinawa της Ιαπωνίας.

Έκτοτε, η Κίνα έχει προβεί σε πολλαπλές και εκτεταμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ταϊβάν, προκαλώντας την κριτική της Ουάσιγκτον, η οποία έκανε λόγο για πράξεις που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου έλαβαν χώρα 56 παραβιάσεις τέτοιου τύπου.

Σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η Ταϊπέι κάνει λόγο για περίπου 380, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2020, και για τουλάχιστον 600 που έχουν λάβει χώρα από τις αρχές του έτους. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου περί επικείμενης στρατιωτικής επιχείρησης της Κίνας, και δη εισβολής, η οποία είναι πιθανόν να λάβει χώρα περίπου το 2025. Μέχρι τότε θεωρείται πως η Κίνα θα έχει αποκτήσει αρκετή στρατιωτική ισχύ ώστε να μπλοκάρει τα Στενά της Ταϊβάν, τα οποία χωρίζουν το νησιωτικό κράτος από την κινεζική επικράτεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε πως επικοινώνησε με τον πρόεδρο Xi, με φόντο την Ταϊβάν, οπότε Ουάσιγκτον και Πεκίνο βρήκαν κοινό έδαφος, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, συμφωνώντας να μην υπάρξουν κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή που δύνανται να επηρεάσουν το status quo. Αξίζει να αναφερθεί πως βάσει της Taiwan Relations Act, οι ΗΠΑ διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα αντί της Ταϊβάν, υπό την προσδοκία πως οποιαδήποτε εξέλιξη σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ταϊβάν θα αποφασιστεί με ειρηνικό τρόπο.

Ακόμη, η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε την Ταϊβάν πως η στάση της προς εκείνη παραμένει απαράλλακτη και πως θα φροντίσει για τη διασφάλιση της άμυνάς της. Τέλος, γεωπολιτικές εντάσεις στη Σινική Θάλασσα είναι δυνατόν να αλλάξουν άρδην την εμπορική πραγματικότητα. Άλλωστε, η ευρύτερη περιοχή αποτελεί κόμβο θαλάσσιων μεταφορών, με άμεση επίδραση τόσο στο εμπόριο χύδην φορτίων όσο και σε εμπορευματοκιβώτια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.