Αυστραλία: Εκτιμήσεις για πτώση των τιμών σιδηρομεταλλεύματος ενόψει

Αυστραλία: Εκτιμήσεις για πτώση των τιμών σιδηρομεταλλεύματος ενόψει

126
Αυστραλία: Εκτιμήσεις για πτώση των τιμών σιδηρομεταλλεύματος ενόψει

Στη δημοσίευση της έκθεσής του «Resources and Energy Quarterly: September 2021» προέβη το Υπουργείο Βιομηχανίας, Επιστήμης, Ενέργειας και Πόρων της Αυστραλίας. Βάσει της έκθεσης, η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος εκτιμάται πως θα σημειώσει πτώση βραχυπρόθεσμα. Στον αντίποδα, υπάρχουν εκτιμήσεις για αύξηση της παραγωγής του.

Υπενθυμίζεται πως οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος κατέγραψαν ράλι αυξήσεων μέσα στο 2021, ειδικότερα την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου, οπότε και βρίσκονταν άνω των $200/τόνο. Όμως, οι τιμές πλέον έχουν υποχωρήσει αρκετά, με φόντο μεταξύ άλλων τους περιορισμούς που έχουν τεθεί στην Κίνα σε ό,τι αφορά την παραγωγή χάλυβα, ως μέρος των προσπαθειών του Πεκίνου να επιτύχει μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κινεζικών βιομηχανιών.

Συνεπώς, η παραγωγή χάλυβα αναμένεται μειωμένη το υπόλοιπο του 2021, ενώ η προσφορά σιδηρομεταλλεύματος αναμένεται να αυξηθεί λόγω Αυστραλίας και Βραζιλίας, των οποίων η παραγωγή υπολογίζεται πως θα αυξηθεί. Έτσι, οι εκτιμήσεις για την τιμή του σιδηρομεταλλεύματος εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με τα υψηλά του έτους.

Ειδικότερα, η μέση τιμή του σιδηρομεταλλεύματος για το 2021 εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στα $150/τόνο, 55,4% αυξημένη σε σύγκριση με το 2019, οπότε και είχε ανέλθει στα $96/τόνο. Για μείωση κάνουν λόγο οι εκτιμήσεις για το 2022, συγκεκριμένα στα $93/τόνο κατά μέσο όρο. Εάν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει μείωση 38% σε σύγκριση με το 2021. Περαιτέρω πτώση εκτιμάται για το 2023, με τη μέση τιμή να αναμένεται στα $81/τόνο.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις για το συνολικό παγκόσμιο εμπόριο σιδηρομεταλλεύματος εμφανίζονται σε συνεχιζόμενη αυξητική ρότα τα επόμενα έτη. Το παγκόσμιο εμπόριο εκτιμάται πως θα ανέλθει στους 1.664 εκατ. τόνους το 2021, αυξημένο κατά 2,3% σε σύγκριση με το 2019. Περαιτέρω αύξηση αναμένεται για το 2022, στους 1.776 εκατ. τόνους.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στις προαναφερθείσες εκτιμήσεις διαδραματίζουν οι κινήσεις της Κίνας. Επομένως, υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς θα κινηθεί στην πραγματικότητα η αγορά του σιδηρομεταλλεύματος, καθώς, ενώ η Κίνα έχει προβεί σε εισαγωγές χάλυβα ώστε να μην αναγκαστεί να στραφεί στην εγχώρια παραγωγή, μείωση των δεικτών της οικονομίας της ίσως την αναγκάσει σε αναθεώρηση των πολιτικών της. Μια τέτοιου είδους εξέλιξη δύναται να προσφέρει εκ νέου σπίθες στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος και νέα χαμόγελα στους συμμετέχοντες σε αυτήν.

Φωτό: Ellen Smith/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.