Τουρκία… calling για την ΙΚΕΑ εν μέσω προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Τουρκία… calling για την ΙΚΕΑ εν μέσω προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες

164
Τουρκία… calling για την ΙΚΕΑ εν μέσω προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Ο σουηδικός κολοσσός ΙΚΕΑ ανακοίνωσε τα πλάνα του να μεταφέρει μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής του αλυσίδας στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τις εφοδιαστικές αλυσίδες και να μειώσει τα κόστη μεταφοράς.

Τα παραπάνω ανέφερε στο Reuters o Kerim Nisel, CFO της ΙΚΕΑ στην Τουρκία, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «λόγω προβλημάτων στην αποστολή προϊόντων εξαιτίας της πανδημίας, προσπαθούμε να μεταφέρουμε μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στην Τουρκία».

Προϊόντα τα οποία αναμένεται να κατασκευαστούν και να εξαχθούν μέσω της Τουρκίας περιλαμβάνουν πολυθρόνες, ντουλάπες, βιβλιοθήκες, τα οποία επί του παρόντος αποστέλλονται χιλιάδες μίλια από την ανατολική Ασία προς τη Μέση Ανατολή και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Κατά τον κ. Nisel, εν μέσω πανδημίας αναδείχθηκε η ανάγκη διαφοροποίησης, καθώς «δεν αποτελεί καλή στρατηγική η παραγωγή προϊόντων σε μία μόνο χώρα και η αποστολή τους σε όλο τον κόσμο».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το κόστος μεταφοράς ενός εμπορευματοκιβωτίου από την ανατολική Ασία ανέρχεται πλέον σε $12.000, από τα $2.000 πριν από την έξαρση της Covid. «Είναι πιο λογικό να κατασκευάζονται τα προϊόντα αυτά πιο κοντά στις χώρες όπου πωλούνται», τόνισε ο κ. Nisel.

Η κίνηση της IKEA ακολουθεί αυτή άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως η Benetton, η οποία μεταφέρει μέρος της παραγωγής της σε Σερβία, Κροατία, Τουρκία, Τυνησία και Αίγυπτο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.