43 δράσεις για την ψηφιοποίηση και την απλούστευση διαδικασιών του ΥΝΑΝΠ

43 δράσεις για την ψηφιοποίηση και την απλούστευση διαδικασιών του ΥΝΑΝΠ

343
43 δράσεις για την ψηφιοποίηση και την απλούστευση διαδικασιών του ΥΝΑΝΠ

Προγραμματική συμφωνία ψηφιοποίησης και απλούστευσης διαδικασιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για 43 δράσεις που θα ενταχθούν στο Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών, υπέγραψαν σήμερα ο ΥΝΑΝΠ κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο συντονισμός των δράσεων θα πραγματοποιηθεί από τον Διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Παρόντες στην υπογραφή ήταν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, ο ΓΓ Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, ο ΓΓ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης.

Μεταξύ των 43 αυτών δράσεων συμπεριλαμβάνονται και τρεις δράσεις – τομές, οι οποίες αναβαθμίζουν δομικά τον τρόπο λειτουργίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι τρεις αυτές δράσεις αφορούν :

– Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τη Ναυτιλία.

– Στο Port Community System που αφορά ψηφιακές υπηρεσίες για τη δραστηριοποίηση των εταιρειών στα Λιμάνιακαι

– Στην συνολική ψηφιοποίηση των αρχείων του ΥΝΑΝΠ.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, η εν λόγω Προγραμματική Συμφωνία σηματοδοτεί μία νέα αφετηρία στον ψηφιακό χώρο της ναυτιλίας και της σχέσης μας με την κοινωνία.

«Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης», υπογράμμισε, «σε αυτή τη νέα εποχή, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και σε ότι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, η αλλαγή είναι και ταχύτατη και αποδίδει εξαιρετικά αποτελέσματα και το Υπουργείο Ναυτιλίας δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω σε αυτή την εξέλιξη»

«Συνολικά», επεσήμανε, «προγραμματίζουμε 43 δράσεις με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τρεις από αυτές είναι εμβληματικές: Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τη Ναυτιλία, το Port Community System που είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες για τη δραστηριοποίηση των εταιρειών στους λιμένες και την ψηφιοποίηση των Αρχείων».

«Μας ενδιαφέρει πολύ η δημιουργία κινήτρων για την ενίσχυση του Ελληνικού Νηολογίου. Ήδη έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο, θα πάρουμε κι άλλες σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το μητρώο των πλοίων και των ναυτικών, που θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό ώστε το νηολόγιό μας να γίνει ελκυστικό και βέβαια δρομολογούμε θεσμικές πρωτοβουλίες για τη συνολική αναμόρφωση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης».

Ο κ. Πλακιωτάκης ευχαρίστησε προσωπικά τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη καθώς και όλες και όλους που εργάστηκαν για την προετοιμασία της Προγραμματικής Συμφωνίας καθώς και όλες και όλους όσους εργαστούν για την υλοποίηση της.

Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης κάλεσε τον κ. Πιερρακάκη να επισκεφθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του χρόνου την ίδια ημέρα, προκειμένου να διαπιστώσουν μαζί τα θετικά αποτελέσματα του Μνημονίου Συνεργασίας των δύο Υπουργείων.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης από την πλευρά του υπογράμμισε τα εξής:

«Συμφωνήσαμε σήμερα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μία σειρά από δράσεις, 43 δράσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα κάποιες αφορούν μεγάλα έργα κάποιες θα τις δει ο κόσμος να υλοποιούνται γρήγορα όχι μέσα σε λίγους μήνες αλλά σε λίγες εβδομάδες».

«Η πρώτη κοινή μας πρωτοβουλία θα είναι η ίδρυση ΝΕΠΑ, η ίδρυση θαλάσσιας αναψυχής, αλλά έπονται και πολλές δράσεις ακόμη. Είναι πολύ σημαντική η ψηφιοποίηση στην εξίσωση και η απλούστευση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά τον χώρο της ναυτιλίας στη χώρα μας και λόγω στρατηγικής τους σημασίας αλλά λόγω και της εκκρεμότητας που υπάρχει εκεί».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.